Toen Thomas Helmer de 1-0 naast schoot

Toen Thomas Helmer de 1-0 naast schoot

‘Toen Thomas Helmer de 1-0 naast schoot’. Phantom-Tore, ofwel spookdoelpunten, ze zijn er in vele soorten en maten. We zetten er drie Duitse op een rijtje.

Phantom-Tore zijn er in vele soorten en maten. Vrijdagavond 18 oktober 2013 viel er in het duel 1899 Hoffenheim – Bayer Leverkusen in de Bundesliga weer een hele fraaie te bewonderen. In de 70e minuut kopt Leverkusen spits Stefan Kießling de bal, uit een corner, op het doel. De bal gaat naast, maar verdwijnt door een gat in het zijnet toch achter de lijn.

Terwijl Kießling de handen om zijn gezicht slaat en zichtbaar baalt van de gemiste mogelijkheid, wijst de onpartijdige van dienst, Felix Brych, naar de middenstip en geeft een doelpunt. De Hoffenheimers lijken verlamd en protesteren niet eens heel heftig. In een onderonsje met Schieri Brych, speelt Kießling even later de vermoorde onschuld. Leverkusen wint uiteindelijk met 1-2.

Een ander gedenkwaardig moment gebeurt tijdens de wedstrijd MSV Duisburg – FSV Frankfurt op zondag 17 januari 2010. Door een ongelukkige trap van de keeper van de Frankfurters belandt de bal voor de voeten van Duisburg aanvoerder Christian Tiffert. Deze haalt onmiddellijk en met veel gevoel uit. De bal beland tegen de onderkant van de deklat en springt vervolgens het veld weer in.

Achter de lijn is de bal nooit geweest, sterker nog, het leder beroert zeker één meter voor de doellijn de grond. De grensrechter wijst met zijn vlag naar de middenstip. Boze tongen beweren later dat de Duitse ‘Wettmafia’ een rol heeft gespeeld. Bewezen werd het nooit. Frankfurt protesteert niet, omdat het inmiddels 0-4 achter staat als het doelpunt niet valt.

Het meest beroemde, beruchte en besproken Phantom-Tor ooit echter, werd ‘gescoord’ in de wedstrijd Bayern München – FC Nürnberg op 23 april 1994. Spookdoelpuntenmaker: Thomas Helmer. In de 26e minuut frommelt de verdediger van Bayern de bal voor het doel van Nürnbergkeeper Andy Köpke langs. De assistent scheids, die prima zicht heeft op de bal, steekt onmiddellijk de vlag omhoog om een doelpunt aan te geven. Spelers, trainers en toeschouwers zijn verbijsterd.

Bayern wint met 2-1 – Helmer scoort ook de tweede goal – en Nürnberg tekent protest aan en eist een Wiederholungsspiel. Dat komt er. ‘Der Club’ verliest met 0-5 en degradeert tot overmaat van ramp ook nog eens. Op doelsaldo…

(Foto: ANP – Toussaint Kluiters)

Tomas Helmer – zaterdag 23 april 1994:

Stefan Kießling – vrijdag 18 oktober 2013:

Christian Tiffert – zondag 17 januari 2010:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *