Tomáš Galásek (1973)

Tomáš Galásek

Tomáš Galásek (15 januari 1973) was een betrouwbare middenvelder die in Nederland speelde bij Willem II en Ajax.

Willem II

In 1991 begon Galásek zijn profloopbaan bij Baník Ostrava in Tsjechië waar hij vijf jaren voor uit zal komen. In 1996 vertrok de middenvelder naar Tilburg, waar hij een contract tekende bij Willem II. Trainer Jim Calderwood was al enkele jaren zeer gecharmeerd van de speler. Bij de Tricolores zou hij mooie successen beleven. Samen met voetbalhelden als Mark Schenning, Mariano Bombarda, Raymond Victoria en Arno Arts werd zelfs de Champions League bereikt.

Godenzoon

De tweebenige middenvelder verdiende in 2000 dan ook een transfer naar Ajax, waarmee hij zijn trainer Co Adriaanse volgde. In Amsterdam zou Galásek 154 wedstrijden spelen. Met de Amsterdammers zou hij tweemaal landskampioen worden en won hij twee bekers en Supercups. In zijn laatste wedstrijd voor Ajax op 7 mei 2006 in de finale van de KNVB Beker pakte Galásek in de 65e minuut zijn 2e gele kaart waardoor Ajax met 10 man kwam te staan. PSV’er Michael Lamey zou in de 70e minuut ook een tweede gele kaart krijgen waardoor het weer 10 tegen 10 was. Ajax won uiteindelijk de wedstrijd met 2-1 door een goal van Klaas-Jan Huntelaar in de 90e minuut.

Bundesliga

In 2006 vertrok de symphatieke Tsjech hij naar de Bundesliga waar hij ging spelen voor 1.FC Nürnberg. Na twee seizoenen vertrok hij naar zijn vaderland waar hij terug ging naar zijn oude liefde Baník Ostrava. Hij sloot zijn carrierè in 2009 toch af in Duitsland bij Borussia Mönchengladbach. Galásek zou vervolgens nog 2 seizoenen afbouwen bij het Duitse FSV Erlangen-Bruck dat uitkomt in de Bayernliga, de hoogste amateurdivisie in het Duitse voetbal.

Interlands

Voor de nationale ploeg van Tsjechië speelde Tomáš Galásek 67 interlands waarin hij één keer scoorde. Hij was aanvoerder van het Tsjechisch elftal op het WK 2006 en haalde de halve finales van Europees kampioenschap voetbal 2004. Na de wedstrijd tegen Turkije op het Europees kampioenschap voetbal 2008 stopte de spelverdeler als international.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *