Tomas_Galasek

Tomáš Galásek (1973)

Tomáš Galásek (15 januari 1973) was een betrouwbare middenvelder die in Nederland speelde bij Willem II en Ajax.

In 1991 begon Galásek zijn profloopbaan bij Baník Ostrava in Tsjechië waar hij vijf jaren voor uit zal komen. In 1996 vertrok de middenvelder naar Tilburg, waar hij een contract tekende bij Willem II. Trainer Jim Calderwood was al enkele jaren zeer gecharmeerd van de speler. Bij de Tricolores zou hij mooie successen beleven. Samen met voetbalhelden als Mark Schenning, Mariano Bombarda, Raymond Victoria en Arno Arts werd zelfs de Champions League bereikt.

De tweebenige middenvelder verdiende in 2000 dan ook een transfer naar Ajax, waarmee hij zijn trainer Co Adriaanse volgde. In Amsterdam zou Galásek 154 wedstrijden spelen. Met de Amsterdammers zou hij tweemaal landskampioen worden en won hij twee bekers en Supercups.

In 2006 vertrok de symphatieke Tsjech hij naar de Bundesliga waar hij ging spelen voor 1.FC Nürnberg. Na twee seizoenen vertrok hij naar zijn vaderland waar hij terug ging naar zijn oude liefde Baník Ostrava. Hij sloot zijn carrierè in 2009 toch af in Duitsland bij Borussia Mönchengladbach.

Voor de nationale ploeg van Tsjechië speelde Galásek 67 interlands waarin hij één keer scoorde. Hij was aanvoerder van het Tsjechisch elftal op het WK 2006 en haalde de halve finales van Europees kampioenschap voetbal 2004. Na de wedstrijd tegen Turkije op het Europees kampioenschap voetbal 2008 stopte de spelverdeler als international.

(Foto: Wikipedia)

Previous Article

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *.

*
*
You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Translate »