Tomáš Skuhravý (1965)

Tomáš Skuhravý

Tomáš Skuhravý (7 september 1965) is bekend als de lange aanvaller met dito lange haren, die vooral naam maakte voor zijn land Tsjechië op het WK 1990, door vijf maal te scoren.

In het begin van de jaren ’90 kwam hij uit voor Genoa CFC, dat hem overnam van AC Sparta Praag. Daar vormde hij een duo met de Uruguayaan Carlos Aguilera. Tijdens het seizoen 1991-92 haalde Genoa de halve finales van de UEFA Cup, waar het werd uitgeschakeld door AFC Ajax. Dit door goals van Wim Jonk en Stefan Pettersson. Skuhravý scoorde een totaal van 57 goals voor Genoa. Hiermee werd hij de meest scorende speler in de serie A voor de ‘Grifoni’.

In 1995 verliet hij Genoa voor Sporting Clube de Portugal. Hier speelde hij echter maar 4 wedstrijden, ook nog eens zonder te scoren. Daarom besloot Skuhravý terug te keren naar zijn vaderland om te gaan spelen voor één van de oudste clubs aldaar: FK Viktoria Žižkov. Hier zou hij niet meer actief in actie komen waarna hij besloot zijn carrière te beëindigen.

Tomáš Skuhravý speelde eerst voor het Tsjechoslowaakse nationale elftal en later voor het Tsjechisch nationaal elftal. In 49 interlands scoorde hij 17 doelpunten. Voor Tsjechoslowakije speelde hij 43 wedstrijden en scoorde hij 14 keer, terwijl hij voor Tsjechië 6 wedstrijden speelde waarin hij 3 maal tot scoren kwam. Hij deed mee op het WK 1990 in Italië, waar hij vijf keer het net wist te vinden en tweede werd in de topschutters-stand. Zo nu en dan liet hij zich zelfs na een goal verleiden tot een heuse salto ter viering van wéér een doelpunt.

Tegenwoordig woont Tomáš Skuhravý in Genua waar hij werkt als eigenaar van een nachtclub. Daarnaast treedt hij op als voetbalkenner voor een plaatselijke TV zender.

(Foto: Wikipedia)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *