KENTUDEZENOG

Ton du Chatinier (1958)

Ton du Chatinier (13 januari 1958), speelde zijn hele actieve voetballeven bij FC Utrecht. Pas als trainer ging hij een buitenlands avontuur aan.

Du Chatinier werd geboren in de Utrechtse volkswijk Lombok, als tweede zoon van een vertegenwoordiger van een heftruckfabrikant. Zoals veel kinderen uit zijn omgeving voetbalde hij bij amateurclub Velox, die later op zou gaan in FC Utrecht. Hier ontwikkelde hij zich onder leiding van onder meer Han Berger tot een fanatieke voorstopper, en al snel werd de Utrechter opgenomen in het Jeugdplan Nederland. Op zestienjarige leeftijd debuteerde Du Chatinier in het eerste elftal van de voetbalclub, in de verloren kampioenswedstrijd tegen Celeritudo.

Een jaar later vertrok hij naar het tweede elftal van FC Utrecht, dat op dat moment getraind werd door Berger. Na één seizoen werd deze echter gepromoveerd tot hoofdtrainer, waarna voormalig Jeugdplan-trainer Henk Vonk het stokje overnam. Ondanks gespannen verhoudingen met Vonk in het verleden beleefde Du Chatinier een prima seizoen, en tijdens de daaropvolgende verjonging van het eerste elftal werd hij samen met onder meer Hans van Breukelen en Ton de Kruyk aan de hoofdmacht toegevoegd.

Du Chatinier maakte zijn debuut in het betaald voetbal tijdens een thuiswedstrijd tegen Telstar, waar hij na 45 minuten gewisseld werd. De voorstopper groeide uit tot een vaste waarde in het team, en zou in totaal tien jaar voor de club uit de Domstad spelen. Hij maakte de eerste gouden periode van de Utrechtse club mee, waarin onder meer de KNVB beker van 1985 en Europees voetbal werd behaald. Ondanks meerdere aanbiedingen van onder meer ADO Den Haag bleef Du Chatinier zijn gehele carrière in Utrecht, tot een slepende liesblessure hem noopte een eind achter zijn spelersloopbaan te zetten. (235 wedstrijden, 0 goals)

Du Chatinier besloot trainer te gaan worden en na een heel aantal amateurclubs, streek hij weer neer bij FC Utrecht. Op 19 mei 2011 werd na een teleurstellend seizoen, waarbij Utrecht als 9e eindigde, bekend dat Utrecht de samenwerking met Du Chatinier niet wou continueren. Sinds 15 februari 2012 is hij assistent-coach bij FK Anzji Machatsjkala in Rusland en is daar gekomen op voorspraak van hoofdcoach Guus Hiddink.

(Foto: ANP – Arthur Bastiaanse)

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2021 KENTUDEZENOG

Thema door Anders Norén