Tony Alberda (1974)

Tony Alberda

Tony Alberda (23 maart 1974) was in de jaren ’90 een groot voetbaltalent, sommigen zagen de Friese spits zelfs als de nieuwe Abe Lenstra.

Tony Alberda stond in de jaren negentig van de vorige eeuw te boek als een groot talent. Foppe de Haan vond hem als 16-jarige zelfs de grootste belofte van zijn leeftijdscategorie. Maar door blessures werd zijn profcarrière geen succes. Het lichaam wilde niet meewerken. Via FC Emmen, FC Groningen en Veendam kwam Tony Alberda in het amateurvoetbal terecht, In 2012 nam hij afscheid bij de club waar zijn voetbalavontuur ooit begon, V.V. Drachten.

Nederland maakte kennis met Alberda toen hij alle drie de treffers van SC Heerenveen maakte in het KNVB-bekerduel tegen Ajax. De wedstrijd werd met 8-3 dik verloren, maar toch was de naam van de spits gevestigd. De rappe spits maakte een uitstekende indruk tegen Frank de Boer, Edwin van der Sar en Frank Rijkaard. Ajax had op dat moment toch een van de beste verdedigingen van de wereld.

Toch werd Alberda geen nieuwe Abe Lenstra, sterker nog, ook bij SC Heerenveen werd hij mede door een paar zware blessures geen vaste waarde. In 1994 vertrok de geboren Drachtenaar naar FC Emmen, waarna hij het noorden trouw bleef bij de clubs FC Groningen en BV Veendam.

In de 59 wedstrijden die Tony Alberda bij FC Groningen speelde scoorde hij 15 keer en kreeg in totaal 0 gele, 0 geel-rode en 0 rode kaarten. Zijn grootste overwinning is de 1-8 in de uitwedstrijd tegen Appingedam op 11-08-2000. Zijn grootste nederlaag is de 5-1 in de uitwedstrijd tegen NAC op 26-08-2000. Het gemiddelde winstpercentage in zijn wedstrijden is 57,63%. (Bron: FCGStats)

Daarna speelde Alberda in het amateurvoetbal onder andere nog bij ONS Sneek, HHC Hardenberg en Harkemase Boys.

Tegenwoordig is Alberda mede-eigenaar van een bakkerij in Drachten. Daarnaast is hij in zijn vrije tijd veelal te vinden langs de waterkant. Alberda heeft namelijk vissen als grote hobby.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *