Velibor Vasović (1939 – 2002)

Velibor Vasović (3 oktober 1939 – 4 maart 2002) was een topverdediger en een echte Ajacied. Velibor Vasovic behoort tot de allergrootste Ajacieden uit de clubhistorie. De Joegoslaaf verruilde in 1966 Partizan Belgrado voor Ajax. In 1971 was ‘Vasco’ de eerste Ajacied die de Europa Cup mocht heffen.

Vasovic was een leider, zowel in als buiten het veld (kleedkamer). Als een stier, met het hoofd naar voren en de rug gekromd, kwam ‘Vasco’ in zijn karakteristieke aanvalshouding zo bezeten aanrennen, dat tegenstanders hem als het ware voorrang gaven. Als Vasovic zijn schouders naar voren schoof, leek het vanaf de tribune of hij desnoods bereid was door zijn tegenstander heen te lopen. Zo maakte hij menig achterhoede gek en joeg hij hen de schrik aan.

Daarnaast stond Vasovic bekend als een liefhebber van het spel en gaf hij niets om geld. Of zoals hij het zelf eens zei: “Ik wilde op het hoogtepunt van mijn carrière doen zoals toen ik begon: voetballen om de liefde voor het spel. Eerst wilde ik de geldpremie voor het spelen van de Europacupfinale niet hebben, maar bestuur en spelers gingen daarmee niet akkoord. Nu zal ik het geld wel aannemen, maar ik geef het aan mijn broer. Hij is leraar in Joegoslavië. Hij verdient driehonderd gulden per maand en kan het geld goed gebruiken”.

In 1966 verloor hij de finale met Partizan van Real Madrid (2-1, de enige Partizan goal werd door Vasovic gescoord).  Drie jaar later verloor Vasovic met Ajax zijn tweede Europacup I-finale, deze keer was AC Milan met 4-1 te sterk. Vasovic was naar Ajax verkast omdat Rinus Michels hem via een scoutingslijst in het Duitse blad ‘Der Kicker’had ontdekt. Ook in deze finale scoorde Vasovic – uit een strafschop – het enige tegendoelpunt. Driemaal bleek uiteindelijk scheepsrecht voor Vasco. In 1971 won hij als aanvoerder met Ajax op Wembley de Europacup I door het Griekse Panathinaikos met 2-0 te verslaan.

Ook won hij met zowel Ajax als Partizan het landskampioenschap. Hij speelde van 1966 tot 1971 voor Ajax. In die periode speelde hij 145 wedstrijden waarin hij 13 maal scoorde. Met Ajax werd hij drie keer landskampioen, won hij drie keer de beker en één keer de Europacup I. Vasovic was de eerste buitenlandse aanvoerder van Ajax.

In 1970 meldde Vasovic dat hij aan het einde van dat seizoen wilde vertrekken, maar met een Europa Cup in handen. Vasovic hield woord en stopte, na 204 wedstrijden in het eerste elftal, op het hoogtepunt. Na zijn voetbalcarrière was hij onder andere trainer bij Paris St. Germain. Later werd hij advocaat in Belgrado.

Vasovic overleed in 2002 aan een hartaanval. Waar Johan Cruijff symbool was voor het aanvallende Ajax, zal Vasovic altijd het symbool van de verdediging van het ‘grote Ajax’ zijn.

(Foto: ANP – Foundation)

Eén reactie

  1. Mijn collega Slobodan Dutina heeft hem nog meegemaakt in Joegoslavie

    Vriendelijke Groeten Danny van Strien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *