Wanderson ‘Somalia’ de Paula Sabino

Somalia Feyenoord

Somalia (22 juni 1977) of, om precies te zijn, de Braziliaan Wanderson de Paula Sabino, voebalnaam ‘Somália’. Was een avond de held in Rotterdam-Zuid, maar werd daarna vooral voetbalnomade.

De bonkige Braziliaan wist niet te vlammen als speler van Feyenoord, maar nam wel een zeer belangrijk doelpunt voor zijn rekening. In het seizoen 1999-2000 schoot hij de Rotterdammers naar de tweede ronde van de Champions League door raak te pegelen tegen Rosenborg BK. Het werd echter verder geen succes en Somalia werd een voetballende globetrotter. Het rijtje clubs is indrukwekkend: América Mineiro, Publikum, Feyenoord, Excelsior, América Mineiro, São Caetano, Al-Hilal, Al-Kuwait, Goiás, Grêmio, Santos, Busan I’Park, Fluminense, Náutico, Brasiliense, Duque de Caxias, Figueirense, Boavista, Betim, Bonsucesso en Princesa do Solimões.

Het begon voor Wanderson, of beter dus, Somalia allemaal in zijn thuisland bij América Mineiro, ook wel bekend als América Mineiro of América MG. Na een uitstapje naar Publikum keerde hij toch weer terug naar zijn eerste club en speelde zich hier in de kijker van de Feyenoord-scouts.

Somalia maakte op 26 september 1999 zijn debuut bij Feyenoord in de Eredivisie. Dit was in de verloren wedstrijd Feyenoord – RKC, 1 – 2. Dat seizoen speelde Somalia uiteindelijk zes competitieduels mee bij Feyenoord, voornamelijk als invaller. Hij scoorde daarin één maal, in de eerste oefenwedstrijd van het seizoen tegen AZ. Het werd een succesvol jaar voor Feyenoord met het winnen van de landstitel en de Johan Cruijff Schaal tegen bekerwinnaar Vitesse in de Kuip op 5 augustus 2017.

‘Somalia’ Wanderson de Paula Sabino kwam in 1999 naar Rotterdam als ‘reservespits’ achter Julio Cruz, maar brak dus nooit door in de Kuip. En toch wordt er nog steeds over hem gesproken! En dat komt door zijn ‘jongensboek-achtige goal’ in de groepsfase van de Champions League tegen Rosenborg..

Feyenoord had tot dan toe vijf (!) gelijke spelen behaald en een overwinning was dus broodnodig. Somalia was bij een 0-0 stand koud tien minuten in het veld toen het volgende gebeurde: na een scrimmage voor de goal van keeper Jörn Jamtfall kreeg Somalio ineens de bal voor zijn voeten. Hij werkte de bal vijf minuten voor tijd met een mooie volley binnen en hielp Feyenoord zo aan een ticket voor de tweede ronde. De Kuip ontplofte!

Het bleef echter meteen ook het enige Feyenoord-hoogtepunt voor Somália. Al in het eerste seizoen leek hij te worden verhuurd aan Fortuna Sittard. Leek, want de Braziliaan zou alleen Portugees spreken en dat was voor Fortuna-coach Frans Thijssen alsnog reden om niet met de Feyenoord-aanvaller in zee te gaan. In die tweede groepsfase zou Feyenoord als derde eindigen achter Chelsea en Lazio Roma, waarmee het toernooi erop zat.

Somalia maakte het allemaal al niet meer mee. Na twee seizoenen met in het totaal achttien optredens in de competitie en slechts drie treffers, mocht de Braziliaan verhuurd worden voor het seizoen 2000-2001 aan Excelsior. Een groot succes werd dit echter (ook) niet: na zestien wedstrijden met daarin negen treffers, keerde de aanvaller terug naar Brazilië.

In eerste instantie kwam Somalia terecht bij zijn oude team América Minas Gerais, de club uit Belo Horizonte waarmee Feyenoord in die tijd een zeer warme relatie onderhield. Daar leefde de spits zodanig op dat er al na een half jaar belangstelling kwam van São Caetano, de op dat moment nummer twee van de Braziliaanse hoogste competitie en afkomstig uit São Paulo.

In januari 2002 tekende Somalia er een contract. Bij São Caetano, een topclub in wording, was Somalia vanaf het begin in zijn element. Het team van coach Jair Picerni speelde in zijn favoriete 4-4-2 opstelling, waarbij de snelle spits weinig andere taken had dan het scoren van goals. Dit was op zijn bonkige lijf geschreven. Maar na 44 wedstrijden kwam de voetbalklad er in en twaalf doelpunten waren niet voldoende voor een verlenging bij São Caetano. Somalia werd verhuurd aan Al-Hilal (Saoedi-Arabië).

Dit was het startsein van een duizelingwekkend aantal gespeelde clubs: Goiás EC, Grêmio, Santos FC en het Zuid-Koreaanse Busan I’Park). In 2007 ging hij naar Fluminense FC en sinds 2009 speelde hij voor Clube Náutico Capibaribe. Na een half jaar vertrok hij naar Brasiliense FC. In 2010 speelde Somalia voor Duque de Caxias FC dat hem in 2011 aan Figueirense FC verhuurde. In 2012 en 2013 kwam hij uit voor Boavista RJ dat hem eerst verhuurde aan AD São Caetano. Vervolgens kwam Somália uit voor Betim EC (2013), Bonsucesso FC (2014), opnieuw Boavista RJ (2014) en Princesa do Solimões EC (2014). In 2015 speelde hij voor America FC.

Bent u er nog?

(Foto: Youtube)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *