Julio Ricardo Cruz (1974)

Julio Ricardo Cruz

Julio Ricardo Cruz (10 oktober 1974) was een Argentijnse fysieke, makkelijk scorende spits. Hij speelde in zijn carrière voor onder meer Feyenoord, Inter en Bologna. Cruz draagt de bijnaam El Jardinero, wat ‘de tuinman’ betekent.

Cruz begon als jong ventje als tuinman bij de club CA Banfield. Toen hij een keer gevraagd werd om een proefwedstrijd mee te spelen bleek hij over een behoorlijk talent te beschikken. Hieraan heeft hij dus zijn bijnaam El Jardinero te danken. Cruz bleek een fysiek sterke, maar ook makkelijk scorende spits te zijn. In de drie jaar bij deze kleine club liet hij duidelijk zien wat hij in huis had en dat hij zeker wou slagen. Hij verdiende dan op eigen kracht een droomtransfer naar topclub River Plate. Hij speelde hier slechts één jaar, maar werd wel meteen kampioen. Na 29 wedstrijden en 17 doelpunten verliet hij Argentinië en verhuisde hij naar Nederland.

In 1997 tekende hij namelijk bij Feyenoord, waar hij twee jaar lang een zeer sterk en doelpuntrijk aanvalsduo vormde met Jon Dahl Tomasson. Hij had echter de moeilijke taak de eerste succesvolle spits na Ove Kindvall en/of Peter Houtman te worden. Hoogtepunt in Rotterdamse jaren waren de twee goals die hij in de UEFA Champions League scoorde tegen Juventus en het behalen van de landstitel in 1999. In totaal speelde hij 86 wedstrijden voor Feyenoord, waarin hij 45 goals maakte. Ondanks dit uitstekende gemiddelde kreeg Cruz van supporters en de media vaak het verwijt lui en ongemotiveerd op het veld te staan. Mede hierdoor werd hij na zijn vertrek toch niet gezien als de opvolger van de twee eerder genoemde spitsen.

In 2000 ging Cruz naar Italië. Hij speelde drie jaar voor Bologna en was door velen al bijna uit beeld verdwenen toen hij in 2003 een contract tekende bij Internazionale. Daar speelde hij minder regelmatig dan bij zijn vroegere clubs. In zijn eerste twee seizoenen kwam hij dan ook tot slechts 12 goals. Toch is hij regelmatig belangrijk voor de club, zoals in 2005 in de Champions League wedstrijd tegen FC Porto, toen hij inviel en een 0-1 achterstand omboog in een 2-1 overwinning. In 2010 sloot hij uiteindelijk zijn carriere af bij Lazio Roma.

Julio Ricardo Cruz speelde 22 wedstrijden voor de nationale ploeg van Argentinië. Hierin scoorde hij drie keer.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *