Wilhelmus Antonius ‘Willy’ van de Kerkhof (1951)

Willy van de Kerkhof

Wilhelmus Antonius ‘Willy’ van de Kerkhof (16 september 1951) is DE tweelingbroer van crack René van de kerkhof die zijn auto ooit eens in het water reed.

Tweeling

Willy is de tweelingbroer van collega-international René van de kerkhof. Als amateurspelers kwamen zij beide uit voor de Helmondse vereniging RKSV Mulo. Samen maakten zij hun prof-debuut bij FC Twente en speelden zij jarenlang bij PSV. Ook broer Gerard speelde nog als profvoetballer, bij Helmond Sport en Sparta. Vader Renier van de Kerkhof (1910-1956) was daarnaast amateurvoetballer bij Deurania in Deurne.

Superbalheroveraar

Van de Kerkhof was een snelle, veel lopende middenvelder, die behalve opbouwend en aanvallend ook mee-verdedigend werk verrichtte. Hij was een ‘superbalheroveraar’. Van de Kerkhof kreeg als voetballer de bijnaam ‘de stofzuiger’ vanwege zijn verdedigende werk, waarbij hij altijd achter elke bal aan ging. Hij had een enorme conditie en actieradius. Tegenwoordig wordt er nog steeds gesproken over ‘een type Willy van de Kerkhof’ als een dergelijke speler gezocht wordt.

Nederlands Elftal

Willy debuteerde voor het Nederlands elftal op 5 juni 1974 in Rotterdam tegen Roemenië in de voorbereiding op het wereldkampioenschap van dat jaar in West-Duitsland. Want hij werd evenals zijn tweelingbroer René geselecteerd voor dat eindtoernooi. Maar Willy kwam tijdens dat WK geen seconde in actie.

Bij het WK van 1978 in Argentinië maakte hij als basisspeler wel deel uit van de selectie. Samen met Ruud Krol was hij de zelfs enige speler in de selectie die van de zeven wedstrijden tijdens het WK 1978 geen minuut miste. In totaal speelde hij 63 wedstrijden voor Oranje, waarin hij – net als zijn broer – vijfmaal scoorde.

In maart 2004 werd hij door Pelé geselecteerd voor de internationale Top-125 van nog levende voetballers. Van de Kerkhof speelde het grootste deel van zijn carrière bij PSV: in totaal zeventien seizoenen, waarvan twee bij de PSV amateurs. Hij is tevens lid van verdienste van PSV. Tweelingbroer René reed ooit eens de bolide van Willy in het water. Maar volgens Willy was de auto niet total loss: “Hij wilde in elk geval niet meer rijden…”

Getrouwd met voetbal

Willy is sinds 1970 getrouwd met Antoinette Liebregts en is de vader van Manuela (1970), William (1973), Joyce (1976) en Mike (1980). Dochter Joyce is ook nog eens gehuwd met voetballer André Ooijer.

(Foto: ANP Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *