Reinier Lambertus ‘René’ van de Kerkhof (1951)

René van de Kerkhof

Reinier Lambertus ‘René’ van de Kerkhof (16 september 1951) is DE tweelingbroer van crack Willy van de kerkhof, rechtsbuiten als positie en met ‘de blinde’ als bijnaam.

Van de Kerkhof was een snelle voetballer met een grote drang naar voren. Hij en zijn tweelingbroer Willy werden bij de Helmondse amateurvereniging RKSV Mulo ontdekt door trainer Kees Rijvers van FC Twente. Hij beleefde de mooiste jaren van zijn carrière bij PSV waar hij in totaal dertien seizoenen speelde (waarvan drie bij de PSV amateurs). Zijn bijnaam was ‘de blinde’. Hij was als buitenspeler enorm snel, schoot de bal naar voren en rende er achteraan, maar verloor regelmatig uit het oog dat hij nog een aantal medespelers had waarmee je kon combineren. Ook zijn oudere broer Gerard speelde in professioneel verband.

Nadat Van de Kerkhof het grootste deel van zijn loopbaan achter de spreekwoordelijke rug had (FC Twente en PSV), koos hij alsnog voor een buitenlands avontuur. Eerst probeerde hij, zonder succes, te slagen bij het Griekse Apollon Smyrnis. Na 23 wedstrijden (3 goals) verkaste hij naar Seiko Hongkong. Ook dit avontuur was van korte duur: Van de Kerkhof besloot terug te keren naar ‘de plaatselijke sport’ van Helmond. De laatste club werd Eindhoven waar hij in 1989 zijn allerlaatste wedstrijd speelde.

Hij debuteerde voor het Nederlands elftal op 28 maart 1973 in de uitwedstrijd tegen Oostenrijk. Dit was in de voorbereiding op de wereldkampioenschappen. Hij zat zowel bij het WK van 1974 (Duitsland) als 1978 (Argentinië) in de selectie. In totaal speelde hij 47 wedstrijden voor het Nederlands Elftal waarin hij vijfmaal scoorde.

Van de Kerkhof was invaller in de finale tegen West-Duitsland in 1974. Bij bestudering van de beeldopnames in 2006 zag hij zich uitgeroepen tot beste Nederlandse speler in deze verloren wedstrijd.

Vlak voor de aftrap van de finale van het WK in 1978 was Van de Kerkhof nog even het middelpunt van een rel. Omdat hij zijn hand gebroken had, speelde hij met een gipsen manchet. De Argentijnse aanvoerder Passarella eiste van de Italiaanse scheidsrechter Gonella dat deze vervangen zou worden. Pas toen bondscoach Ernst Happel daarop de Nederlandse spelers naar de kleedkamer stuurde, besloot Gonella de ‘harde hand’ van Van de Kerkhof toch maar toe te staan.

In maart 2004 werd hij samen met zijn broer Willy door Pelé geselecteerd voor de Lijst FIFA 100 beste spelers.

René van de Kerkhof huwde in 1971 Johanna Maria Henrica Arnolda Duijmelinck. Ook is hij de vader van Remon (1975) en Rianne (1979). Hij woont samen met de ex-vrouw van zijn vroegere clubgenoot Harry Lubse. Hij is verre familie van Annie van Stiphout.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *