Willi ‘Ente’ Lippens (1945)

Willi “Ente” Lippens (10 november 1945) is een voormalig aanvaller die vooral in Duitsland zijn brood verdiende. Hij is daarmee één van de zes Oranje-internationals die nooit in de Eredivisie heeft gespeeld.

Lippens had een Duitse moeder en een Nederlandse vader. De aanvaller speelde een aantal jaren bij Rot-Weiss Essen, waarmee hij in 1966 naar de Bundesliga promoveerde. In 1970  leek de aanvaller naar Ajax te verkassen, maar daar staken de Duitse supporters hoogstpersoonlijk een stokje voor. Ze wilden hun publiekslieveling niet kwijt!

“Die Ente” (een bijnaam die hij had vanwege zijn waggelende loop op op het veld) speelde één interland voor Oranje. Tegen Luxemburg werd met 6-0 gewonnen, Lippens scoorde eenmaal in deze wedstrijd. Van een goede relatie met zijn collega-internationals was echter geen sprake. Willem van Hanegem noemde hem steevast ‘Donald Duck’.

Daarnaast staat Lippens in Duitsland ook bekend vanwege een incident met een scheidsrechter die hem vooraf toesprak met “Herr Lippens, ich verwarne Ihnen”. Lippens antwoordde met het evenzo foutief Duitse “Herr Schiedsrichter, ich danke Sie”. De scheidsrechter stuurt Lippens daarop direct met een rode kaart van het veld af.

Na zijn periode bij Rot-Weiss Essen speelde Lippens nog bij Borussia Dortmund en Dallas Tornado (VS). Daarna sloot hij zijn carrière af met nog één seizoen Essen. De aanvaller speelde 242 wedstrijden in de Bundesliga, hij scoorde daarin 92 keer.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *