Willy Carbo (1959)

Willy Carbo

Willy Carbo (1959) was een voetballer die vooral de geschiedenisboeken ingaat dankzij een bijna onmogelijke goal namens FC Twente tegen Go Ahead Eagles in 1984.

Carbo brak door bij FC Utrecht en speelde vervolgens bij een aantal clubs: Club Brugge, Feyenoord, RKC, NEC en Cambuur. Zijn absolute hoogtepunt was zijn goal namens FC Twente in de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Carbo verraste Jan Jongbloed, keeper van de Deventenaren, volkomen met een fantastische ‘hakknal’ die in de kruising belandde. Dit achter keeper Jan Jongbloed.

In 1983 maakte Carbo een transfer naar de Belgische topclub Club Brugge. Hij sloot zich nog voor het eind van het seizoen aan bij de Bruggelingen, zodat hij kon meespelen in de finale van de Belgische beker tegen SK Beveren, die de ploeg verloor. Carbo kon echter slecht aarden in Brugge en het lukte hem niet een basisplaats te veroveren en raakte al na een paar maanden op een zijspoor. Hierdoor werd hij al snel als miskoop bestempeld. In 2004 werd hij door de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws zelfs als slechtste aankoop van Club Brugge ooit verkozen. Na slechts acht wedstrijden wilde de Belgische ploeg alweer af van de aanvaller.

In de winterstop van het seizoen 1983-1984 was het Feyenoord dat Carbo verloste. Hij keerde op huurbasis terug de naar Nederlandse velden. Carbo kwam bij Feyenoord te spelen met Johan Cruijff en Ruud Gullit. Met Feyenoord won hij zowel het landskampioenschap als de KNVB-beker. Aan het eind van het seizoen, moest hij echter weer terugkeren naar Brugge. Lang zou een vertrek echter niet op zich wachten.

De aanvaller, die in 2004 door de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws als slechtste aankoop van Club Brugge werd gekozen, is bekend van nog een mooie anekdote. In een wedstrijd met FC Twente tegen zijn vroegere club FC Utrecht dacht Carbo het fluitsignaal van de scheidsrechter te horen. Hij ving de bal, die net zijn kant op werd gespeeld, met zijn handen. Dit tot vreugde van de Utrecht-supporters, want de daaropvolgende penalty werd feilloos benut. Carbo speelde uiteindelijk ruim twee seizoenen voor de Tukkers.

In het seizoen 1985-1986 kreeg Carbo last van een blessure aan zijn rechterknie. Toen bleek dat hij zijn oude niveau niet meer kon hervinden, vertrok hij in november 1986 op huurbasis naar RKC Waalwijk, dat uitkwam in de Eerste divisie.

Bij RKC Waalwijk kende Carbo een ongelukkig seizoen. Naast een kwakkelende knie, brak hij in een wedstrijd tegen DS ’79 ook nog eens zijn kaak. Dit in een duel met Peter Matena. Het seizoen erna wilde RKC Waalkwijk de spits graag nog een jaar huren. Maar FC Twente wilde Carbo enkel verkopen, waardoor er na een seizoen alweer een einde kwam aan de samenwerking. Met tegenzin liet Carbo zich transfereren naar N.E.C. Hier zou hij ook maar een seizoen zou spelen. Even leek een terugkeer naar FC Utrecht in de maak, maar uiteindelijk verkoos de club John Linford boven Carbo. Willy tekende daarom bij Cambuur Leeuwarden.

Bij Cambuur speelde nog 40 wedstrijden waarin hij 17 keer scoorde. Hierna kreeg hij zoveel last van zijn knie, dat hij op 30-jarige leeftijd zijn betaald voetbalcarrière afsloot.

Willy Carbo stopte in 1991 en was later onder meer jeugdtrainer bij Cambuur Leeuwarden.

(Foto: ANP Foundation Willy Carbo (rechts)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *