Wilhelm Kreuz (1949)

Wilhelm Kreuz (29 Mei 1949) was een Oostenrijkse spits die o.a. speelde voor Feyenoord (58 goals). Werd ook wel Willy of Willi genoemd.

Tijdens zijn actieve loopbaan speelde Kreuz voor Admira Wacker uit zijn geboorteland  (1966–1972), Sparta Rotterdam (1972–1974), Feyenoord Rotterdam (1974–1978) en SK VÖEST Linz (1978–1982). In 459 officiële wedstrijden wist hij 186 maal het net te doen bollen.

Willy Kreuz tekende op 12 mei 1974 een contract voor drie jaar bij Feyenoord. Hij was de zoveelste in de rij die het op de nummer negen positie mocht proberen sinds het vertrek van Ove Kindvall in 1971.

In zijn eerste seizoen deed hij het eigenlijk heel goed met eenentwintig competietreffers, maar de drie seizoenen erna bleef hij steken op dertien, elf en weer dertien treffers. Te weinig voor een spits op Rotterdam-Zuid. Met Willem van Hanegem had Kreuz een haat-liefdeverhouding. Buiten de lijnen waren ze dikke vrienden, maar op het veld schold ‘De Kromme’ zijn soms wat flegmatieke ploeggenoot helemaal verrot.

Voor hij naar Feyenoord kwam, speelde Kreuz twee jaar bij Sparta. Dat had hem in 1972 voor vier ton van het Oostenrijkse Admira Wien had gekocht. Omdat Sparta er financieel niet al te best voorstond, overwoog Kreuz te vertrekken. Toen kwamen er aanbiedingen uit Frankrijk en België en ook Feyenoord toonde interesse. Voor ongeveer een miljoen gulden kwam Kreuz naar De Kuip. Daar speelde hij vier jaar.

Na het Wereldkampioenschap van 1978 in Argentinië keerde hij voor twee ton terug naar Voest Linz in Oostenrijk. Vier jaar later werd hij wegens rugklachten afgekeurd. Na zijn actieve voetballoopbaan werd Kreuz trainer. In Oostenrijk had hij Sankt Pölten, Voest Linz, Admira Wien en Stockerau onder zijn hoede en als laatste werkte hij bij de amateurs YaL Gablitz.

Kreuz wist het tot international te schoppen. In 56 wedstijden (12 goals) droeg hij het tricot van de Oostenrijkse nationale selectie. Hij maakte zijn debuut in april 1969 tegen Cyprus en deed mee aan de WK van 1978. Zijn laatste interland was in juni 1981. Dit was de kwalificatiewedstijd voor het WK tegen Finland.

In 1986 begon hij een sigarenzaak in Wenen. In het boek ‘De Top en Flop 100′, staat Willy Kreuz op de 76e plaats in de lijst van de honderd beste Feyenoorders.

(Foto: ANP Cor Mulder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *