Willy van der Kuijlen (1946)

Willy van der Kuijlen

Willy ‘skiete-willy’ van der Kuijlen (6 december 1946 – 19 april 2021), is de all-time topscorer van de eredivisie met 311 goals, waarvan 308 voor PSV. De spits geldt als een van de meest markante PSV-spelers ooit. Zijn biografie ‘Onze Willy, voor altijd Mister PSV’, werd geschreven door Frans van den Nieuwenhof.

Van der Kuijlen speelde 528 wedstrijden voor PSV en daarnaast maakte hij ook nog zijn opwachting bij HVV Helmond en MVV. Hij beëindigde zijn voetbalcarrière aan het einde van het seizoen 1982/1983 in de Belgische tweede klasse bij KVV Overpelt Fabriek. Aan de oostkant van het Philips-stadion staat een standbeeld ter ere van Willy van der Kuijlen naast het standbeeld van Coen Dillen. Van der Kuijlen, tweebenig, maar van nature rechts, staat er schietend met links.

Het huwelijk tussen Willy en PSV was niet altijd even gelukkig. Van der Kuijlen scoorde vaak. In 1966, 1970 en 1974 zag hij zich zelfs terug als topscorer van de Eredivisie. Maar hij had zeker soms ook moeite met de hoge verwachtingen van de buitenwacht. Ook botste hij meer dan eens met zijn trainers.

De komst van Kees Rijvers in 1972 klaarde de lucht. Hij gaf Willy het vertrouwen dat hij zo hard nodig had. Rijvers posteerde Van der Kuijlen notabene op de door hem daarvoor zo gehate linkerkant, naast de Zweed Ralf Edström. Het bleek echter een gouden greep. Een dodelijk koppel was geboren. In vier seizoenen scoorde Van der Kuijlen 106 keer. Real Madrid lonkte, maar Van der Kuijlen bleef PSV trouw. Zoals hij dat voor de rest van zijn leven zou blijven doen.

Van der Kuijlen speelde slechts 22 interlands, waarin hij 7 doelpunten maakte. Dit lage aantal interlands werd veroorzaakt door een ruzie tussen hem en Jan van Beveren enerzijds en Johan Cruijff en Johan Neeskens anderzijds. Dit noodzaakte het tweetal van PSV het Nederlands Elftal in 1975 voortijdig te verlaten. Uiteindelijk speelde Willy zelfs geen enkel groot toernooi.

Na zijn carrière keerde de Helmonder ook weer terug bij PSV. Hij ging de rol van jeugdtrainer vervullen, daarna assistent-trainer en spitsentrainer en later werd hij toegevoegd aan het scouting-team; op dit moment is van der Kuijlen internationaal scout. De oud-spits is tevens lid van verdienste van PSV.

Op 21 april 2021 overleed Willy van der Kuijlen op de leeftijd van 74 jaar. Willy leed de laatste jaren van zijn leven aan de ziekte van Alzheimer.

(Foto: ANP – ANP Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *