KENTUDEZENOG

Willy van der Kuijlen (1946)

Willy ‘skiete-willy’ van der Kuijlen (6 december 1946), is de all-time topscorer van de eredivisie met 311 goals, waarvan 308 voor PSV. De spits geldt als een van de meest markante PSV-spelers ooit. Zijn biografie ‘Onze Willy, voor altijd Mister PSV’, werd geschreven door Frans van den Nieuwenhof.

Van der Kuijlen speelde 528 wedstrijden voor PSV en daarnaast maakte hij ook nog zijn opwachting bij HVV Helmond en MVV. Hij beëindigde zijn voetbalcarrière aan het einde van het seizoen 1982/1983 in de Belgische tweede klasse bij KVV Overpelt Fabriek. Aan de oostkant van het Philips-stadion staat een standbeeld ter ere van Willy van der Kuijlen naast het standbeeld van Coen Dillen. Van der Kuijlen, tweebenig, maar van nature rechts, staat er schietend met links.

Van der Kuijlen speelde slechts 22 interlands, waarin hij 7 doelpunten maakte. Dit lage aantal interlands werd veroorzaakt door een ruzie tussen hem en Jan van Beveren enerzijds en Johan Cruijff en Johan Neeskens anderzijds. Dit noodzaakte het tweetal van PSV het Nederlands Elftal in 1975 voortijdig te verlaten.

Na zijn carrière keerde de Helmonder ook weer terug bij PSV. Hij ging de rol van jeugdtrainer vervullen, daarna assistent-trainer en spitsentrainer en later werd hij toegevoegd aan het scouting-team; op dit moment is van der Kuijlen internationaal scout. De oud-spits is tevens lid van verdienste van PSV.

(Foto: ANP – ANP Foundation)

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2021 KENTUDEZENOG

Thema door Anders Norén