Wim Balm (1960)

Wim Balm

Wim Balm (24 februari 1960) is een Nederlander, nu wonend in Noorwegen, die uitkwam voor HFC Haarlem en FC Twente.

Balm was een technisch begaafde linkermiddenvelder. Hij maakte deel uit van een talentvolle lichting van Haarlemspelers die in 1981 kampioen van de Eerste divisie werden en in 1982 en 1984 vierde werden in de Eredivisie. Met Haarlem kwam Balm in seizoen 1982/83 uit in de UEFA Cup. In de eerste ronde werd AA Gent verslagen en in de tweede ronde verloor Haarlem twee keer van Spartak Moskou. De uitwedstrijd in Moskou staat bekend vanwege de Loezjnikiramp, waarbij 66 toeschouwers omkwamen.

In zijn periode bij Haarlem kwam Balm uit voor Jong Oranje en het Olympisch elftal. Op 14 maart 1984 was hij reserve bij een oefenwedstrijd van het Nederlands voetbalelftal tegen Denemarken, maar het kwam niet tot een invalbeurt.

Na acht seizoenen Haarlem tekende Balm in 1987 in navolging van ploeggenoot Piet Keur een contract bij FC Twente. Aan de hand van trainer Theo Vonk werd Twente met Balm twee keer derde in de competitie. Op 23 oktober 1988 scoorde hij vier doelpunten in een thuiswedstrijd tegen RKC. FC Twente plaatste zich in het seizoen 1988/89 voor Europees voetbal, maar Balm besloot vrij abrupt zijn actieve profloopbaan aan het einde van het seizoen te beëindigen.

In 1988 had hij tijdens een vakantie een Noorse vriendin leren kennen en voor haar emigreerde hij in 1989 naar Noorwegen, waar hij leraar werd. Hij gaf onderricht in lichamelijke oefening, Duits, Engels en koken. Met zijn vrouw en drie kinderen is hij woonachtig aan de westkust van Noorwegen.

(Foto: ANP – Koen Suyk) Wim Balm is te vinden op de onderste rij, derde van links.

Eén reactie

 1. Hallo Wim Balm,

  Heden kwam ik een foto tegen van mijn jeugdvriendin Marie Louise Savelberg met Gerrie De Goede.
  Spijtig, ik heb geen account op twitter.
  Marie Louise was niet de vriendin van Gerrie, maar zijn wettige echtgenote.
  Ik had de eer om ceremoniemeester te mogen zijn op hun huwelijk in 1974 of 1975.

  Groetjes naar Noorwegen vanuit Thailand,
  Ignace Offermans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *