Wim Jonk (1966)

Wim Jonk

Wim Jonk (12 oktober 1966) werd vooral bekend van Ajax, Internazionale, PSV en Oranje in de jaren ’90.

Jonk begon zijn carrière in 1986 bij FC Volendam in de eerste divisie. Twee jaar later, in 1988, ging hij naar Ajax. Bij Ajax beleefde Jonk een trage start. Maar uiteindelijk zou hij, als verdedigende middenvelder, een hecht team vormen met schaduwspits Dennis Bergkamp. In deze rol veroverde hij een basisplaats. Tijdens de vijf jaar dat hij bij Ajax speelde veroverde hij met de de club het landskampioenschap, de Europacup III en de Nederlandse beker.

In 1993 vertrok Jonk, in een gezamenlijke transfer met Bergkamp, naar Inter Milan. De Italianen namen hem voor 12,5 miljoen gulden over van Ajax. Met Internazionale won Jonk de UEFA Cup, waarin hij zelf ook wist te scoren en wel in de finale. Na twee seizoenen Italië besloten zowel Bergkamp als Jonk weer te vertrekken uit Milaan. Bergkamp ging naar Arsenal. Jonk keerde terug in Nederland en tekende voor PSV.

Bij de Eindhovenaren bleef Jonk vervolgens drie seizoenen voetballen. Waarna de 32-jarige voor 2,5 miljoen pond verkaste naar Engeland Hij ging daar spelen bij Sheffield Wednesday. Jonk kampte in deze periode regelmatig met blessures, waardoor hij onderwerp werd van een controverse. Dit omdat hij in zijn contract had laten opnemen dat hij vijfduizend pond zou krijgen voor iedere wedstrijd. En dus ook als hij geblesseerd was.

In 2000 degradeerde Sheffield Wednesday uit de Premiership en kreeg Jonk te kampen met een hardnekkige liesblessure. Wim Jonk beëindigde daarop zijn carrière.

Volendammer Jonk speelde meer dan 300 competitiewedstrijden op het hoogste niveau. In zijn carrière speelde Bergkamp een belangrijke rol en werden zij samen als twee-eenheid gezien. Bij zowel Ajax, Inter Milan als het Nederlands elftal bracht hij Bergkamp regelmatig in scoringspositie.

Jonk kwam in actie voor Oranje op de WK’s van 1994 in de VS en 1998 in Frankrijk. Debuteren deed hij op 27 mei 1992 tegen Oostenrijk. Dit werd een 3-2 winst. En speelde zijn laatste interland onder leiding van bondscoach Frank Rijkaard op 18 augustus 1999 tegen Denemarken. Dit werd een bloedeloze 0-0. Wim Jonk speelde tevens mee op het Europees kampioenschap voetbal 1992.

(Foto: Wikipedia)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *