Wim Koevermans (1960)

Wim Koevermans

Wim Koevermans (28 juni 1960) was een kopsterke verdediger van Fortuna Sittard en FC Groningen die deel uitmaakte van de EK-selectie van het succesvolle Oranje in 1988.

‘De Koef’ (op de foto tussen Johnny Bosman en aanvoerder Ruud Gullit in) begon zijn professionele voetbalcarrière bij Fortuna Sittard, dat hem op zijn negentiende wegplukte bij het inmiddels ter ziele gegane FC Vlaardingen. Tijdens zijn debuut was hij meteen trefzeker in de bekerwedstrijd tegen Feyenoord. In Limburg zou Koevermans uitgroeien tot een zeer betrouwbare verdediger. Met Fortuna, destijds een stabiele Eredivisieclub, haalde hij onder meer de bekerfinale en Europees voetbal.

Zijn sterke optredens in Limburg waren ook Rinus Michels opgevallen. ‘De Generaal’ voegde hem toe aan de Oranje-selectie van het EK 1988. De verdediger zou bij dit succesvolle toernooi geen minuut spelen, maar beleefde het Europees Kampioenschap als een droom. Het was voor ‘De Koef’ al fantastisch dat hij onderdeel uit mocht maken van dit onvergetelijke sprookje.

Na 274 wedstrijden voor Fortuna Sittard vertrok Koevermans in 1988 naar subtopper FC Groningen, dat destijds werd getraind door Hans Westerhof. Samen met spelers als Jan van Dijk, Jos Roossien, Johan Tukker en Grafton Holband speelde hij mooie Europa Cup-wedstrijden tegen Atletico Madrid, Servette en VFB Stuttgart. In 1990 beëindigde Wim Koevermans zijn professionele voetbalcarrière.

Na zijn carrière werd de verdediger trainer bij diverse clubs. Hij was assistent bij FC Groningen, waar hij na het ontslag van Theo Vonk ook nog even interim-trainer was. Verder was hij met wisselend succes trainer bij RBC, MVV en NEC en bekleedde hij diverse functies bij de KNVB. Daarna ging hij voor de Ierse voetbalbond werken. In juni 2012 tekende Wim Koevermans een tweejarig contract als bondscoach bij India.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

In onderstaand filmpje tekende ‘De Koef’ voor een fraaie treffer tijdens PSV – Fortuna Sittard in 1988.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *