Jos Roossien (1960)

Jos Roossien (16 november 1960) was een kleine en behendige middenvelder die bijna zijn gehele carrière onder contract stond bij FC Groningen.

Roossien begon zijn carrière aan de Langeleegte bij Veendam in 1979. In 1983 verkaste de middenvelder naar FC Groningen. In het Oosterpark zou hij maar liefst elf seizoenen spelen en mooie tijden beleven. Het was in de tijd dat wijlen voorzitter Renze de Vries torenhoge ambities had met de Noorderlingen en ook spelers als Peter Houtman en Fandi Ahmad naar Groningen haalde. Jos Roossien was een vertrouwd gezicht bij de groen-witte formatie, destijds gesponsord door AGO/Aegon en later Pioneer. Meerdere malen werd met de Groningers Europees voetbal behaald.

Jos Roossien was ook een belangrijke pion in het team van Hans Westerhof. Het team dat tijdens het seizoen 1990/91 de derde plaats in de Eredivisie behaalde, een clubrecord. De ploeg, met ook Harris Huizingh, Milko Djurovski, Hennie Meijer, Mart van Duren en Jan van Dijk in de gelederen, was zelfs nog lange tijd in de race voor het kampioenschap.

De kleine middenvelder, door commentator Evert Ten Napel steevast aangeduid als ‘die dekselse Jos Roossien’, gold als een technische speler. Met veel loopvermogen die regelmatig het net wist te vinden. Velen zien Roossien als een zeer onderschatte voetballer die veel hoger had kunnen voetballen. De besnorde middenvelder bleef echter ‘zijn’ FC Groningen trouw. Dit tot groot genoegen van de supporters.

Na 389 wedstrijden voor de ‘Trots van het Noorden’ vond Roossien het in 1994 welletjes. Hij nam afscheid in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Barcelona (5-5), een wedstrijd waarin talent Mariano Bombarda overigens voor vier treffers tekende.

Na zijn professionele carrière speelde Jos Roossien bij de amateurs van VV Roden. Ook ging hij werken bij de financiële administratie van onder meer SC Veendam. Ook speelt de lichtvoetige middenvelder, inmiddels zonder snor, nog regelmatig mee met oud-FC Groningen Zie ook de website van FCG Stats voor alle statistieken van Jos Roossien bij FC Groningen .

Foto ANP – Paul Vreeker

Eén reactie

  1. Ja ik ken ze allemaal nog ikben soporter vanaf 1960
    En dat blijf ik ook
    Vr.gr Roel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *