Wolfgang Overath (1943)

Wolfgang Overath (29 september  1943) was een Duitse spelmaker die zijn gehele carrière trouw bleef aan FC Köln. Gezegend met een fantastische ‘linker’, speelde hij ruim 760 wedstrijden voor die Geißböcke.

Overath zette in 1953 zijn eerste stappen op het voetbalveld in zijn geboorteplaats Siegburg bij de plaatselijke Siegburger SV. In 1962 waagde hij de overstap naar de profs van 1. FC Köln. De club die hij vervolgens vijftien jaar trouw zou blijven.

Wolfgang Overath was een verfijnde technicus en beschikte over een loepzuivere trap in zijn linkerbeen. Een klassieke spelmaker. Een jaar nadat hij zij debuut maakte in het vlaggenschip van die Geißböcke volgde een uitnodiging voor de Duitse Nationalmannschaft.

Tussen 1962 en 1977 speelde Overath maar liefst 765 wedstrijden voor Köln, hij scoorde daarin 287 maal. Zijn grootste succes met de club uit de Domstadt behaalde hij in 1964 toen het kampioenschap werd binnengehaald. Twee jaar later volgde een nieuw hoogtepunt in zijn nog jonge loopbaan: met West-Duitsland haalde hij zilver op het WK in Engeland. De finale tegen het gastland ging met 4-2 verloren.

Na Pokal-winst met Köln in 1968 en een derde plaats op het WK van 1970 volgde vier jaar later de absolute kroon op de carrière van de begaafde technicus. Als centrale middenvelder en Dreh-und-Angelpunkt van het Duitse team, werd Overath in 1974 in München wereldkampioen.

Als international had Overath veel concurrentie van Günter Netzer. Toenmalig bondscoach Helmut Schön had het echter niet zo op de flamboyante Netzer, die in 1972 en 1973 gekozen werd tot speler van het jaar. Toen Schön zelfs een licht geblesseerde Overath verkoos boven Netzer sprak deze: “Overath is geboren um für Deutschland zu spielen.”

Samen met Franz Beckenbauer, Sepp Maier en Miroslav Klose is hij één van de vier spelers die goud, zilver en brons haalde op een WK.

In 1977 besloot Wolfgang op 34-jarige leeftijd zijn kicksen aan de wilgen te hangen. Na zijn loopbaan trad Overath in dienst van Adidas. In 1994 werd hij lid van de Raad van commissarissen van FC Köln. In 2004 volgde het presidentschap. Zeven jaar later legde Overath na onenigheid binnen de club zijn functie neer.

(Foto: J Küch – Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *