Günter Netzer (1944)

Günter Netzer (1944)

Günter Theodor Netzer (14 september 1944) was een voormalig Duitse middenvelder met een fluwelen traptechniek. Na zijn actieve carrière werd hij analist bij de ARD.  Hij houdt van aanvallend en verzorgd spel en is daarom een grote fan van het Nederlands voetbal.

Günter Netzer speelde gedurende zijn hele jeugd bij 1. FC Mönchengladbach. In 1963 maakte hij de overstap naar stadgenoot Borussia Mönchengladbach. Hij zou ‘die Fohlen’ tien jaar lang trouw blijven. In 1970 en 1971 werd hij Deutscher Meister.

Netzer was een markant figuur in het Duitse voetbal. Binnen de lijnen viel hij op door zijn lange haar, zijn passes die hij op de millimeter nauwkeurig bij medespelers op de stropdas legde en door zijn schoenmaat 47. Buiten het veld leefde Günter ook op grote voet. Waar de gemiddelde voetballer bij Gladbach in die tijd met een Volkswagen Kever naar de training kwam, arriveerde Netzer in een Ferrari. In die tijd was hij al een slimme zakenman. Zo bestierde hij in de binnenstad van Mönchengladbach discotheek ‘Lovers Lane’. Van heinde verre kwamen bezoekers naar het danspaleis. Hij legde hem geen windeieren en waar geld is, zijn mooie vrouwen. De flamboyante Netzer was liefhebber van beiden.

Door zijn levensstijl werd hem weleens verweten lastig en lui te zijn. Volgens critici kostte hem dat zelfs een groot aantal interlands. De invloedrijke Kapitän Franz Beckenbauer was het niet altijd eens met zijn gedrag en gaf bovendien de voorkeur aan Wolfgang Overath in de Nationalelf.

Legendarisch tijdens de loopbaan van Netzer was de laatste wedstrijd die hij met Gladbach speelde voordat hij naar Real Madrid vertrok: de finale om de DFB-Pokal in 1973 tegen de 1. FC Köln. Netzer was de onbetwiste leider van de ploeg, maar werd door de toenmalige trainer Hennes Weisweiler buiten de basiself gelaten. Hij had al een contract getekend bij Real en Weisweiler betichtte hem ervan ongemotiveerd te zijn. De wedstrijd tegen Köln verliep zeer stroef en Weisweiler wilde Netzer in de rust laten invallen. De koppige Netzer weigerde.

Pas toen er na het verstrijken van de reguliere speeltijd, een stand van 1-1 op het bord stond, en er verlengd moest worden, besloot Netzer alsnog in te vallen. Hij wisselde zichzelf! Zonder medeweten van zijn trainer betrad hij het veld en viel in voor een licht aangeslagen ploegmaat. En het ongelooflijke gebeurde: een aanval die hij zelf opzette, werd door hem met links tegen de touwen geschoten. Het bleek de winnende treffer. Jaren later gaf Netzer toe dat het terecht was dat hij deze wedstrijd niet in de basis stond. Zijn moeder was die week overleden en hij had daardoor niet kunnen trainen.

Hij speelde daarna twee seizoenen voor de Koninklijke uit Madrid, waar hij nog twee landstitels en twee bekers won. Na een laatste seizoen bij Grashoppers Zürich besloot hij te stoppen.

Na zijn loopbaan was Netzer van 1978 tot 1986 technisch directeur van Hamburger SV. Hij haalde Ernst Happel als trainer en onder zijn leiding werd HSV driemaal landskampioen in 1979, 1982 en 1983. In 1983 won HSV ook de Europa Cup I door in de finale van Juventus te winnen.

Daarna was Günter dertien jaar voetbalanalist bij de Duitse zender ARD. Als liefhebber van verzorgd en aanvallend voetbal was, en is, hij een grote fan van de speelstijl van het Nederlands voetbalelftal. Dat stak hij tijdens zijn analyses niet onder stoelen of banken. Tijdens het Wereldkampioenschap voetbal 2006 bekoelde de liefde tijdelijk, maar nadat het Nederlands voetbalelftal op het Europees kampioenschap voetbal 2008 zowel Italië als Frankrijk met ruime cijfers had verslagen, zei hij over het elftal: ‘Es sind wieder meine Holländer.’ Na het WK 2010 in Zuid-Afrika gaf hij aan te stoppen als analist bij de Duitse zender. Günter Netzer (1944) werd opgevolgd door Mehmet Scholl.

(foto: Wikipedia )

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *