Yannis Anastasiou (1973)

Yannis Anastasiou

Yannis Anastasiou (5 maart 1973) was een Griekse spits van onder meer Anderlecht, Roda JC en Ajax. Anastasiou begon met voetballen in 1990, bij  PAS Preveza. Via Ethnikos Piraeus en OFI Kreta streek ‘Jannes’ neer in België, waar hij ging voetballen voor Anderlecht. Met Tomasz Radzinski en Jan Koller als concurrenten kwam Anastasiou in 2 seizoenen niet verder dan 23 wedstrijden en negen doelpunten, in 2000 vertrok hij dan ook naar Roda JC.

De Griekse aanvaller begon op jonge leeftijd te voetballen bij PAS Preveza. Waar hij in 1990 debuteerde in het A-elftal. Een jaar later, in 1991, mocht Anastasiou al naar het Griekse Ethnikos Piraeus. Dit was een club uit de Eerste Klasse. In 1995 werd hij bij die club een vaste waarde. Echter in 1996 trok de spits naar OFI Kreta. Hij speelde tot 1999 in de Griekse competitie. Waarna hij een overgang naar RSC Anderlecht verdiende. Bij Anderlecht wist hij echter nooit een basisplaats te veroveren mede door de moordende concurrentie.

Zijn overstap naar Nederland bleek een schot in de roos. De aanvaller werd in zijn eerste seizoen in Kerkrade direct de ‘Most Valuable Player’ van de Eredivisie, door negentien maal te scoren en dertien maal de assist voor zijn rekening te nemen. Hij bleef in Limburg uitstekend presteren en  trok zodoende de aandacht van Ajax. In januari 2004 vertrok de Griek uiteindelijk voor €300.000 naar Amsterdam. Het verblijf in Amsterdam werd geen doorslaand succes, in tweeënhalf seizoen speelde hij ‘slechts’ 32 wedstrijden. Na nog korte periode’s gespeeld te hebben voor Sparta en FC Omniworld hield Anastasiou er in maart 2008 mee op.

Anastasiou werd na zijn actieve loopbaan in zijn geboorteland assistent-trainer bij Panathinaikos, waar hij de rechterhand werd van Henk ten Cate. Na anderhalf jaar Griekenland, liep Anastasiou in 2010 in het kader van zijn trainerslicentie stage bij FC Barcelona, waar hij meeliep met Pep Guardiola, ook trainde hij nog de B2 van Ajax.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *