Zinédine Yazid Zidane (1972)

Zinédine Zidane

Zinédine Zidane (23 juni 1972). Hij is geroemd om zijn spelinzicht, scherpe passes en individuele klasse. ‘Zizou’ schopte het driemaal tot Wereldvoetballer van het jaar.

Zinédine Zidane groeide op in de zeer arme Marseillaanse wijk La Castellane, waar hij ook geboren werd. Tijdens zijn profcarrière speelde hij voor AS Cannes, Girondins de Bordeaux, Juventus en Real Madrid. In het Franse nationale team speelde hij 108 interlands. Op het WK van 1998 was hij dé vedette die zijn vaderland aan de wereldtitel hielp.

Zidane schopte het driemaal tot Wereldvoetballer van het jaar. Ook won in zijn carrière naast de wereldtitel, onder meer ook het Europees kampioenschap, de Champions League, enkele landstitels en nationale bekers. Zidane werd door Pelé in maart 2004 vermeld in de FIFA 100, de lijst van ‘s werelds beste, nog levende spelers volgens de FIFA.

Met Juventus won hij in het seizoen 1996/97 het landskampioenschap en de Wereldbeker. In zijn vijf seizoenen voor Juventus zou Zidane uiteindelijk verder de Wereldbeker, de Intertoto Cup en twee landskampioenschappen veroveren. Mede door zijn grootse prestaties met het Franse elftal, groeit hij op dat moment uit tot de beste speler ter wereld en vertrok naar Real Madrid.

Zidane bekroonde zijn eerste jaar bij Real Madrid, dat een recordbedrag van 78 miljoen euro voor hem neerlegde, met het winnen van de Champions League en de Super Cup in 2002. Tijdens de finale tegen Bayer Leverkusen speelde Zidane één van zijn beste wedstrijden.

Dankzij de aannames, hakjes, schijnbewegingen en geweldig inzicht waren zijn acties namelijk een lust voor het oog voor veel voetballiefhebbers. Zidane besliste de wedstrijd door op de rand van het strafschopgebied met een halve omhaal in de linkerkruising te schieten. Hij won zo met Los Galácticos de Champions League.

Op 7 mei 2006 speelde Zidane zijn laatste wedstrijd voor Real Madrid, in de competitiewedstrijd tegen Villarreal CF dat plaatsvond in het Santiago Bernabéu stadion. Zidane scoorde in zijn afscheidswedstrijd, die uiteindelijk in 3-3 eindigde. Zijn teamgenoten droegen speciale shirts waarop Zidane 2001-2006 in het teamlogo verwerkt zat.

De Real Madrid-fans schreeuwden massaal zijn naam tijdens de wedstrijd. Na de wedstrijd gaven ze zelfs hun voormalige publiekslieveling een warme staande ovatie met veel applaus en zongen gezamenlijk “Merci”, waarop Zinédine Zidane het veld in tranen verliet. Het zou zijn laatste wedstrijd zijn in professioneel clubverband.

Zidanes laatste wedstrijd was de WK-finale van 2006 tegen Italië. In de zevende minuut scoorde hij de 0-1 door een Panenka-strafschop die via de lat net achter de doellijn ging. Tijdens de verlenging, bij een stand van 1-1, kreeg Zidane een rode kaart wegens het geven van een kopstoot aan Marco Materazzi, ook bekend als de Zidane-kopstoot. Frankrijk verloor daarna de strafschoppenserie. Zidane lukte het niettemin uitgeroepen te worden tot beste speler van het toernooi. De rode kaart in de finale was de vijftiende uit zijn carrière.

Zinédine Zidane ging uiteindelijk het trainersvak in. Met als hoogtepunt in 2016: zijn aanstelling als hoofdcoach bij het ‘koninklijke’ Real Madrid.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *