Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078

Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078
Zlatko Zahovič (1971) - Kent u deze Nog
Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078

Zlatko Zahovič (1971)

Zlatko_Zahovic

Zlatko Zahovič  (1 februari 1971) is een Sloveens oud-international, die in 1993 zijn eigen land moest ontvluchtten door oorlogsgeweld. Hij vertrok daarom naar Vitória Guimarães in Portugal.

Zahovič begon in 1989 als profvoetballer bij FK Partizan Belgrado, maar hij ontvluchtte in 1993 het oorlogsgeweld in het voormalige Joegoslavië. Van 1993 tot 1999 speelde hij in Portugal bij eerst Vitória Guimarães (1993-1996) en daarna FC Porto. Na een mislukt seizoen bij het Griekse Olympiakos Piraeus (1999/2000), waar Zahovič zes maanden niet speelde vanwege een disciplinaire schorsing, kwam hij bij het Spaanse Valencia CF.

In het 2000/2001 haalde hij met deze club de finale van de UEFA Champions League, waarin na strafschoppen werd verloren van Bayern München. Zahovič was één van de spelers wiens strafschop door Bayern-doelman Oliver Kahn werd gestopt. In 2001 keerde de Sloveen terug in Portugal om bij SL Benfica te gaan spelen. Bij deze club speelde Zahovič tot begin 2005. Na een hevige ruzie met zijn trainer bij Benfica, besloot de aanvaller te vertrekken en zijn loopbaan als profvoetballer te beëindigen.

Onder leiding van bondscoach Bojan Prašnikar debuteerde Zahovič op 7 november 1992 voor het Sloveens nationaal elftal in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Cyprus. Zahovič nam met zijn vaderland deel aan het EK 2000 in Nederland en België, en scoorde in de kwalificatiereeks maar liefst tien keer. Zahovič maakte tijdens de eindronde drie doelpunten, twee tegen Joegoslavië (3-3) en één tegen Spanje (2-1). Slovenië werd in de groepsronde uitgeschakeld.

Bij het WK 2002 in Zuid-Korea behoorde Zahovič tot de Sloveense selectie, maar na een conflict met bondscoach Srečko Katanec werd hij vlak voor de eerste WK-wedstrijd van Slovenië tegen Spanje uit de selectie gezet. Nadat Katanec ontslag had genomen als bondscach maakte Zahovič zijn rentree. Hij speelde op 28 april 2004 tegen Zwitserland zijn laatste wedstrijd voor Slovenië. Hij nam in die wedstrijd de enige Sloveense treffer voor zijn rekening op slag van rust. Zahovič kwam tot een totaal van tachtig interlands en 35 doelpunten.

(Foto: Wikipedia)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *