Gorǵi Hristov (1976)

Georgi Hristov

Ǵorǵi Hristov (30 januari 1976). Goalgetter voor een hele trits clubs: FK Pelister, Partizan Belgrado, Barnsley FC, N.E.C., Dunfermline Athletic, Debreceni VSC, Hapoel Nazareth Illit, Olympiakos Nicosia en FC Den Bosch.

Hristov maakte daarnaast de meeste goals ooit voor de nationale ploeg van Macedonië: zestien in 48 interlands. De spits was in 2000 bij NEC met drie goals de grote held in de derby tegen rivaal Vitesse. Deze wedstrijd eindigde, mede daardoor, in een 4-1 overwinning voor de ploeg uit Nijmegen.

Georgi Hristov
Gorǵi Hristov

Maar het begon allemaal voor Ǵorǵi in 1993 toen hij kwam te spelen voor FK Pelister Bitola. Deze club was vrij succesvol in het Macedonische voetbal ten tijde van Joegoslavië. Maar inmiddels is de club weg gezakt. Spits Hristov deed het zo goed dat hij na één seizoen een contract verdiende bij Partizan Belgrado.

In Belgrado speelde hij drie seizoen en was behoorlijk succesvol: 61 wedstrijden maakte hij vol waarin hij 21 maal wist te scoren. Het grote gevold was dat hij de overstap mocht maken naar Engeland. Vanaf 1997 was hij te bewonderen in het Oakwell Stadium te Barnsley. De club met de bijnamen The Tykes, The Reds speelde in de league one, niveau derde divisie.

In Nijmegen werd Gorǵi Hristov één van de dodelijkste spitsen die N.E.C. ooit heeft gehad. De NEC supporters zullen zich eens flink achter de oren hebben gekrabd toen technisch directeur Looyen in de zomer van 2000 met een nieuwe spits op de proppen kwam. NEC was ternauwernood ontsnapt aan de nacompetitie en had gedurende dat seizoen slechts 35 doelpunten gemaakt.

Er was een sterke behoefte aan een spits die aan de zijde van clubheld Jack de Gier treffers kon verzorgen. Gorgi Hristov werd aangetrokken; een Macedonische spits die in drie seizoenen bij laagvlieger Barnsley veelal als invaller tot slechts 8 treffers was gekomen en in Engeland bekend stond om zijn opvliegende karakter. Dit was dus de man die het voor NEC zou moeten gaan doen.

Een maand en drie competitieduels later, toen Hristov met zeven treffers bovenaan de Nederlandse topscorerslijst prijkte waren alle twijfels weggenomen. Zelden zal een nieuweling een dergelijke veelbesproken entree hebben gemaakt op de Nederlandse velden.

Topscorer zou hij helaas niet blijven tot het eind van het seizoen, maar 15 treffers in 25 duels is een aardig gemiddelde voor een spits van de uiteindelijke nummer twaalf van de competitie. Hattricks zaten er niet meer bij, maar wel een ‘dubbelklapper’ tegen Willem II en een goal in de uitwedstrijd tegen, hoe kan het ook anders, de buurman Vitesse.

De twee seizoenen die volgden waren minder succesvol voor Hristov. Mede door een aantal blessures en het aantrekken van spits Dennis de Nooijer kwam hij tot slechts 3 doelpunten (waarvan wederom een goal tegen Vitesse) in dertig wedstrijden waarvan een groot deel als invaller.

Zijn vertrek bij N.E.C. in 2003 was de start van een nomadenbestaan. Hij ging naar FC Zwolle en kwam via het Schotse Dunfermline en het Hongaarse Debrecen, waar hij de Supercup won, terecht in het Israëlische stadje Nazareth, waar hij met veel plezier ging spelen bij de plaatselijke profclub, Hapoel Nazareth Illit.

In zijn eerste halfjaar speelde hij er 15 wedstrijden, waarin hij 5 keer scoorde, maar letterlijk, bommen, gooiden roet in het voetbal-eten van de Macedonische aanvaller. Hij vertrok naar Niki Volos, hier kreeg hij zijn salaris niet en dus pakte hij wederom zijn ‘voetbalbiezen’.

Na Olympiakos Nicosia streek Hristove neer bij FC Den Bosch. 1 seizoen zou het duren waarin hij zes maal het doel wist te treffen in 19 potjes. FK Bakoe en FK Vardar volgden. Uiteindelijk eindigde het in Finland bij JJK Jyväskylä. Na negen wedstrijden waarin hij nog éénmaal kon juichen besloot hij te stoppen.

Onder leiding van bondscoach Andon Dončevski maakte Hristov zijn debuut voor Macedonië op 10 mei 1995 in de EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Armenië (2-2). Hij nam in dat duel de eerste treffer van de Macedoniërs voor zijn rekening. Hristov maakte de meeste goals ooit voor de nationale ploeg van Macedonië: zestien in 48 interlands.

Nadat hij gestopt was ging Ǵorǵi kortstondig het trainervak in. Van 3 oktober 2011 tot 21 november 2012 was Gorǵi Hristov coach van FK Metaloerg Skopje. Een Macedonische voetbalclub uit de hoofdstad Skopje dat uit komt in de ‘Prva Liga’, het hoogste niveau in Macedonië.

(Foto:Wikipedia)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *