Abel Xavier (1972)

Abel Xavier

Abel Luís da Silva Costa Xavier (30 november 1972) is een in Mozambique geboren Portugees die voornamelijk bekend stond om zijn excentrieke kapsels.

Abel Xavier debuteerde als 18-jarig talent bij het Portugese Estrela da Amadora en verdiende na 85 wedstrijden en vijf doelpunten een transfer naar Benfica, waar hij in zijn eerste jaar direct kampioen werd van Portugal.

In de jaren die daarop volgden bouwde de verdediger van weleer een indrukwekkend CV op met clubs als PSV, Liverpool, Galatasaray en AS Roma.  Tussen 1993 en 2002 speelde Xavier twintig interlands waarin hij twee keer scoorde. Negatief was zijn rol In de halve finale van het EK 2000. Portugal nam het op tegen Frankrijk en vijf minuten voor het einde van de verlenging veroorzaakte Xavier via een handsbal een strafschop. Ondanks zware protesten werd de penalty binnen geschoten door Zinedine Zidane en ging Frankrijk naar de finale van Euro 2000.

In november 2005 stond Yeti onder contract bij Middlesbrough FC waar hij na een UEFA cup-wedstrijd een ‘positief plasje’ inleverde. Hierop kreeg hij voor achttien maanden een schorsing. Iets wat later terug werd gebracht tot twaalf maanden. Hierdoor miste hij onder andere in 2006 de finale van de UEFA cup en was hij pas in november 2006 weer speelgerechtigd voor de Engelsen.

In mei 2007 tekende Abel Xavier een contract bij Los Angeles Galaxy. Waar hij in juni dat jaar debuteerde met een 3-2 zegen op Real Salt Lake. Op een persconferentie in 2008 maakte Abel Xavier, ofwel Faysal, bekend dat hij zich had bekeerd tot de islam. Ook uitte hij felle kriek op de MLS en op zijn toenmalige trainer Ruud Gullit. In 2009 stopte Abel Faysal Xavier met voetballen en richtte hij zich op een trainerscarrière.

(Foto: Youtube)

2 reacties

  1. Na een grondige berekening komen wij tot een heel seizoen (’98/’99) 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *