Ad van de Wiel (1959)

Ad van de Wiel

Ad van de Wiel (1 augustus 1959) speelde onder meer voor Willem II, RKC Waalwijk en FC Den Bosch en groeide uit tot cultheld en goalgetter voor vooral de Waalwijkers.

Ad, vaker “Adje” genoemd, begon zijn loopbaan bij Willem II. Hier bleek zijn ‘tor-instinct’ want in 26 wedstrijden in de Eredivisie voor de club uit Tilburg, wist Ad zeven maal het net van de tegenstander te vinden. Dit moyenne van 1 op bijna 3 leverde hem een transfer op naar RKC.

Eredivisie met RKC

RKC trad via de Eerste divisie in het seizoen 1984/85 toe tot het betaald voetbal. Van de Wiel zou later een belangrijke rol gaan spelen bij de gang naar de Eredivisie. Onder leiding van voorzitter Harder, bestuurslid technische zaken Kipping en trainer Leen Looyen werd naast een aantal spelers uit de amateurgelederen (o.a. Leon Hutten en Janus van Gelder) ook een aantal transfervrije spelers (o.a. Anton Joore, Leo van Veen, Adrie Bogers, John Lammers, Peter Bosz en dus ook Ad van de Wiel) naar Waalwijk gehaald.

De enige aankoop was Marcel Brands die van FC Den Bosch kwam. De eerste wedstrijd in het betaalde voetbal werd met behulp van een doelpunt van cultheld Adje van de Wiel thuis gelijk gespeeld tegen zijn oude club Willem II. In het debuutjaar draaide RKC al gelijk met de bovenste mee en werd 5e, hiermee werd de nacompetitie behaald.

De twee daaropvolgende seizoenen werd RKC 3e en 4e, ook met het behalen van de nacompetitie als resultaat. In de 1988 werd RKC met spelers als Ad van de Wiel, Peter Bosz en Marcel Brands overtuigend kampioen en promoveerde naar de eredivisie.

Geen bankzitter bij Real Madrid

Voor veel RKC’ers blijft het kampioenschap van het seizoen 1984/1985 hét hoogtepunt van de jaren tachtig. RKC beschikte over een elftal waarop menig Eredivisionist jaloers was, maar speelde nog in de Eerste Divisie. Met twee vingers in de neus werden de geel-blauwen kampioen. Mede dankzij de productieve spits Ad van de Wiel, die vanwege zijn goede spel en trefzekerheid zelfs op interesse van Atlético Madrid en Real Madrid mocht rekenen. “Maar ik was liever basisspeler bij R.K.C., dan bankzitter bij Real Madrid”, verklaarde de goalgetter later in een interview.

FC Den Bosch

Na RKC vertrok Adje van de Wiel naar FC Den Bosch. Hier speelde hij mee in 15 wedstrijden waarin hij vijf maal wist te scoren. Na een seizoen in Den Bosch beproefde Van de Wiel zijn heil in Volendam. Na acht wedstrijden en twee goals, vond hij het genoeg en besloot te stoppen. Ad ging het trainersvak in en zo komen we zijn naam tegen bij de dames van SV Hilvaria.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *