Alberigo Evani (1963)

Alberigo Evani (1 januari 1963), linkspoot die met de Nederlandse ‘grote drie’ veel successen vierde.

Evani kwam voort uit de jeugdopleiding van AC Milan, waar hij op veertienjarige leeftijd terecht was gekomen. Op 11 oktober 1981 maakte hij zijn debuut in de Serie A als linksback tegen Bologna. Vanwege een gokschandaal werd AC Milan een seizoen later terug geplaatst naar de Serie B, waar Evani uitgroeide tot een vaste waarde binnen het elftal. Zijn rol op het veld was echter veranderd, Paolo Maldini was op de positie van linksback terecht gekomen en Evani speelde nu als linkermiddenvelder.

Eind jaren ’80 kende Evani met AC Milan één van de beste periodes uit de clubgeschiedenis en won hij onder andere het landskampioenschap (1987/88), tweemaal de Europacup I (1988/89 en 1989/90), twee Wereldbekers (1989 en 1990) en twee Europese Supercups (1989 en 1990). Evani scoorde in de laatste minuut van de extra tijd het winnende doelpunt tegen Atlético Nacional waardoor Milan de Wereldbeker won. Dit nadat hij een vrije trap (overtreding op Marco van Basten) achter een verbouwereerde Rene Higuita wist te plaatsen. Evani behaalde met ‘de grote drie’ uit Nederland vele prijzen.

Met de komst van Fabio Capello als coach van AC Milan in 1991 verplaatste het spel van Evani zich naar het centrum van het middenveld. Ook op die positie won hij met zijn club nog tweemaal de Scudetto (1991/92 en 1992/93). Na dertien seizoenen verhuisde Evani in 1993 naar Sampdoria, waar hij nog vier jaar zou spelen en in 1994 de Coppa Italia won. In september 1997 stapte hij over naar Reggiana, dat uitkwam in de Serie B. In december vertrok hij echter alweer om vervolgens in de Serie C1 bij Carrarese zijn carrière af te sluiten.

Toen Arrigo Sacchi in 1991 de overstap maakte van AC Milan naar het nationale elftal van Italië, kreeg de inmiddels 28-jarige Evani ook een kans bij de Azzurri. Hij maakte zijn debuut op 28 december 1991 tegen Cyprus. In 1994 nam hij deel aan het WK voetbal in de Verenigde Staten, waarbij Italië de finale bereikte. Deze werd ondanks een benutte penalty van Evani, na strafschoppen verloren van Brazilië.

Na zijn loopbaan richtte Evani zich op het trainersvak. Hij trainde onder meer de beloften van AC Milan, werd trainer San Marino (niet het land, maar de voetbalclub) en bondscoach van Italië -18.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *