René Higuita (1966)

René Higuita (1966)

José René Higuita Zapata (28 augustus 1966) werd ook wel ‘El Loco’, de gek, genoemd. Deze Colombiaan speelde 69 interlands waarin hij drie keer scoorde. Higuita stond bekend om zijn excentrieke speelstijl. Waarbij hij vaak onnodige risico’s nam en soms zelf mee ten aanval trok. Hij kreeg natuurlijk vooral bekendheid van zijn befaamde ‘Scorpion Kick’.

Higuita begon zijn sportieve carrière in de jeugd van Atlético Nacional in zijn geboortestad Medellín. Zijn officiële debuut op het hoogste niveau maakte hij echter in 1985 bij Millonarios. Waaraan de doelman was uitgeleend door Atlético Nacional. In 1986 keerde de doelman weer terug bij zijn oude club. Hier zou hij de daaropvolgende jaren grote successen behalen. In 1989 wist Atlético Nacional, met Higuita in het doel, als eerste Colombiaanse club de Copa Libertadores te winnen. De finale tegen Olimpia uit Paraguay kreeg een beslissing door strafschoppen. Higuita wist uiteindelijk verschillende penalty’s te stoppen.

In 1992 vertrok Higuita voor een korte en niet erg succesvolle periode naar Real Valladolid in Spanje. Hij belandde al snel op de bank en keerde daarom snel weer terug naar Atlético Nacional. In 1995 haalde hij met deze club opnieuw de finale van de Copa Libertadores. Helaas ging deze verloren tegen Grêmio uit Brazilië.

Onder leiding van bondscoach Francisco Maturana speelde Higuita zijn eerste interland voor het Colombiaanse elftal op 11 juni 1987; een oefenduel tegen Ecuador (1-0). Dit aan de vooravond van de strijd om de Copa América. Andere debutanten in die wedstrijd waren Juan Jairo Galeano, Mario Coll, Alexis Mendoza, John Jairo Tréllez, Luis Fernando Herrera en Luis Carlos Perea.

In 1990 speelde Higuita met het nationale elftal op het WK 1990 in Italië. Hij baarde opzien met zijn speelstijl als meevoetballende keeper. Met Colombia wist hij de achtste finales te halen. Maar in de wedstrijd in de achtste finale tegen Kameroen was een blunder van Higuita mede de oorzaak van de uitschakeling van Colombia. Hij verloor namelijk halverwege zijn eigen helft de bal aan Roger Milla met grote gevolgen. Op het WK 1994 kwam Higuita helemaal niet in actie doordat hij de voorbereiding moest missen. Dit door een gevangenschap van zeven maanden.

In 2002 testte hij voor de eerste maal positief toen hij speelde voor de Colombiaanse competitie. Bij hem werden namelijk sporen van Cocaïne aangetroffen. Ook de contra-expertise toonde dat aan. Higuita kreeg daarom een schorsing van zes wedstrijden. Twee jaar later volgde opnieuw een betrapping en volgde een jaar schorsing.

Op zondag 5 augustus 2007 maakte hij zijn rentree bij de Venezolaanse promovendus Guaros de Lara. De tegenstander was Monagas en de wedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel. In 2008 ging hij spelen voor Deportivo Rionegro op het tweede niveau in Colombia. In 2010 hing René Higuita (1966) zijn handschoenen in de wilgen.

(Foto: Youtube)

Eén reactie

  1. Rene Higuita El Loco de gek
    Herken veel in hem mooie man

    Vriendelijke Groeten Danny van Strien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *