René Higuita(1966)

Peter schmeichel

José René Higuita Zapata (28 augustus 1966) werd ook wel ‘El Loco’ (de gek) genoemd. Deze Colombiaan speelde 69 interlands waarin hij drie keer scoorde. Higuita stond bekend om zijn excentrieke speelstijl, waarbij hij vaak onnodige risico’s nam en soms zelf mee ten aanval trok. Hij werd natuurlijk vooral bekend van zijn befaamde Scorpion Kick.

Higuita begon zijn sportieve carrière in de jeugd van Atlético Nacional in zijn geboortestad Medellín. Zijn officiële debuut op het hoogste niveau maakte hij echter in 1985 bij Millonarios, waaraan de doelman was uitgeleend door Atlético Nacional. In 1986 keerde de doelman weer terug bij zijn oude club, waarmee hij de daaropvolgende jaren grote successen zou behalen. In 1989 wist Atlético Nacional, met Higuita in het doel, als eerste Colombiaanse club de Copa Libertadores te winnen. De finale tegen Olimpia uit Paraguay werd beslist door strafschoppen en Higuita wist verschillende penalty’s te stoppen.

In 1992 vertrok Higuita voor een korte en niet erg succesvolle periode naar Real Valladolid in Spanje. Hij belandde al snel op de bank en keerde snel weer terug naar Atlético Nacional. In 1995 haalde hij met deze club opnieuw de finale van de Copa Libertadores, al ging deze verloren tegen Grêmio uit Brazilië.

In 2002 werd hij voor de eerste maal positief getest toen hij speelde voor de Colombiaanse competitie. Bij hem werden sporen van Cocaïne aangetroffen. Ook de contra-expertise toonde dat aan. Hij kreeg een schorsing van zes wedstrijden. Twee jaar later werd hij voor de tweede keer gepakt en voor een jaar geschorst

Op zondag 5 augustus 2007 maakt hij zijn rentree bij de Venezolaanse promovendus Guaros de Lara, de tegenstander was Monagas en de wedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel. In 2008 ging hij spelen voor Deportivo Rionegro op het tweede niveau in Colombia. In 2010 hing hij zijn handschoenen in de wilgen.

(Foto: Youtube)

1 gedachte over “René Higuita(1966)

  1. Rene Higuita El Loco de gek
    Herken veel in hem mooie man

    Vriendelijke Groeten Danny van Strien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *