Aleksandr Mostovoi (1968)

Alexandr Vladimirovitsj Mostovoj

Aleksandr Mostovoi (22 augustus 1968) was een briljante spelmaker uit Rusland. De Tsaar van Balaídos kende zijn beste periode bij het Spaanse Celta de Vigo, waar hij met landgenoot Valeri Karpin heerste op het middenveld. Speelde daarnaast interlands voor de Sovjet-Unie, de GOS en Rusland.

In 1992 kwam Mostovoi bij het Portugese Benfica terecht, nadat hij vijf seizoenen indruk had gemaakt bij Spartak Moskou en tweemaal topscorer van de Russische hoogste klasse werd: in 1987 en 1989. De 24-jarige Rus volgde het spoor van landgenoten Vasily Kulkov en Sergei Yuran, die beiden een jaar eerder een contract tekenden in Lissabon.

Mostovoi kon de hoge verwachtingen echter niet waarmaken, waarna hij een seizoen later tekende bij het Franse Caen. In Normandië speelde Mostovoi slechts vijftien wedstrijden, maar met zijn dribbels en techniek liet hij wel een prima indruk achter. RC Strasbourg nam de spelmaker over en bij de subtopper kende hij twee prima seizoenen. Met onder meer Frank Leboeuf, Valérien Ismaël en de talentvolle Olivier Dacourt stond er een uitstekende ploeg die in 1995 de Intertoto Cup won ten koste van FC Tirol Innsbruck. De arme Oostenrijkers werden met maar liefst 6-1 verpletterd in de finale. Mostovoi was één van de  doelpuntenmakers.

Zijn uitstekende prestaties bleven niet onopgemerkt en in 1996 kocht Celta de Vigo hem voor omgerekend twee miljoen euro. Letterlijk en figuurlijk een gouden zet van de Galiciërs. Onder leiding van Mostovoi werd in 2003 namelijk voor het eerst in de historie Champions League-voetbal bereikt. Maar voorafgaand aan dat hoogtepunt kende Mostovoi al een aantal prachtige jaren in Vigo. Met de eerder genoemde Karpin en het Franse balafpakbrein Claude Makélélé groeide Celta uit tot een gevreesde ploeg voor iedere Spaanse tegenstander destijds. Het commentaar tijdens wedstrijden van de club, die werden uitgezonden door Televisión de Galicia, klonk meer dan regelmatig de volgende zin: Mostovoi…busca posicion para el disparo…sigue el Ruso… Mostovoi… Gol,Gol,Gol,Gol,Gol del Celta…Gol de Mostovoi…” Wat vrij vertaald neerkomt op: “Mostovoi zoekt naar ruimte voor het schot… Hij schiet en scoort! Gol Gol Gol!”

De goals en het goede spel van Mostovoi maakte van Celta de Vigo een vaste subtopper in Spanje. Uitschieters waren het winnen van de Intertoto Cup in 2000 en de finale van de Copa del Rey een jaar later. De finale werd met 1-3 verloren van Real Zaragoza en Mostovoi maakte de enige treffer van Celta. Maar het absolute hoogtepunt volgde zogezegd drie jaar later met het bereiken van de Champions League. In een poule met Ajax, AC Milan en Club Brugge eindigden de Spanjaarden achter de Italianen op een tweede plaats. de Belgen werden derde en de Amsterdammers werden roemloos laatste. De tweede plek betekende dat men door kon bekeren en in de volgende ronde werd Juventus uitgeschakeld. Een ronde later vond Celta haar waterloo tegen Arsenal.

Het Champions League-succes kende ook een keerzijde: de club degradeerde dat seizoen naar de Segunda Division. Ondanks ervaren kwalititeitsspelers als Savo Milosevic, Sylvinho, en (de latere Ajacied) Juanfran kon de afdaling niet voorkomen worden. Mostovoi besloot hierop te vertrekken en speelde nog één wedstrijd voor Alavés. Het beste was er echter af bij de geniale spelmaker van weleer en blessures achtervolgden hem. Op 36-jarige leeftijd vond hij het mooi geweest en hing hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *