Claude Makélélé (1973)

Claude Makélélé Sinda (18 februari 1973) is een voormalig middenvelder die geboren werd in Congo, maar interlands speelde voor Frankrijk. In clubverband kwam de verdedigende middenvelder uit voor onder meer Real Madrid, Chelsea en Paris Saint-Germain. Bij deze laatste club sloot hij in 2011 zijn loopbaan af.

Makélélé doorliep een deel van zijn jeugdopleiding bij Stade Brest, om in 1991 naar FC Nantes te gaan. Aldaar werd hij gezien als de nieuwe Emmanuel Petit. zes seizoenen voetbalde de kleine controleur aan de westkust van Frankrijk, in 1995 werd hij met de club landskampioen. Zijn goede spel leverde hem in 1997 een transfer op naar Olympique Marseille. Hoewel hij basisspeler was, werd hij na één jaar alweer doorverkocht. Het Spaanse Celta de Vigo trok hem aan. In de Spaanse badplaats ontwikkelde  Makélélé zich vervolgens spectaculair. Met onder meer Michel Salgado, Aleksandr Mostovoi en Valery Karpin in de ploeg werden er fraaie resultaten geboekt en Makélélé ontwikkelde zich steeds meer tot een ‘moderne controlerende middenvelder’. Met zijn inzicht, accurate passing en uitstekende tackle, was hij hét slot op de deur van de verdediging.

Dit ontging Real Madrid niet. Voorzitter Florentino Perez was bezig zijn Galacticos samen te stellen, maar de verzameling superaanvallers had nog een degelijke controleur achter zich nodig. Zodoende kregen onder meer Ronaldo, Luis Figo, Zinedine Zidane, Roberto Carlos, Steve Mcmanaman en Guti Hernández gezelschap van de Franse middenvelder. Makélélé, die drie seizoenen voetbalde voor Real Madrid, boekte veel successen in de Spaanse hoofdstad. Zo werd onder meer de Champions League in 2002 gewonnen, evenals de Europese Supercup dat jaar (tegen Feyenoord). Ook werd hij tweemaal landskampioen en werd hij wereldkampioen voor clubteams.

In de zomer van 2003 verkaste Makélélé voor een kleine twintig miljoen euro naar Chelsea. In Londen groeide hij wederom uit tot een allesbepalende middenvelder en volgens trainer José Mourinho was hij destijds dé sleutelspeler van de ploeg. Ook met de Londenaren wist hij veel prijzen te pakken, waaronder de landstitel in 2005 en 2006. In 2008 keerde Makélélé terug naar Frankrijk, om af te bouwen bij Paris Saint-Germain. Dit lukte hem heel aardig, want ook in Parijs, de derde hoofdstad van een Europees land waar hij voetbalde, was hij zeer belangrijk. In 2010 pakte hij met de Franse beker zijn enige prijs, om een jaar later te stoppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *