Alexander Frei (1979)

Alexander Frei (15 juli 1979) is een voormalig aanvaller uit Zwitserland die met name bij het Franse Stade Rennes en het Duitse Borussia Dortmund bekendheid verwierf. Daarnaast speelde hij ook voor diverse ploegen uit zijn geboorteland en speelde hij 84 interlands voor Zwitserland, waarin hij maar liefst 42 doelpunten maakte. Frei stond dan ook bekend als een bijzonder klinische afmaker.

Frei kwam als zestienjarige jongen in de jeugdopleding van FC Basel terecht en maakte twee jaar later zijn debuut in het eerste van de ploeg. De jonge spits kwam niet veel aan spelen toe en verkaste naar FC Thun waar hij eveneens één seizoen speelde. Zevenmaal scoorde hij in 34 wedstrijden. Reden genoeg voor FC Luzern om hem te halen en aan de hand vam de destijds 35-jarige Italiaan Marco Branca scoorde hij dertien maal dat seizoen. Na twee jaar nam Frei afscheid -met de nationale beker op zak- van Luzern en nam Servette FC de spits over. Hier brak Frei helemaal door. Vijf seizoenen speelde hij er en in zijn laatste drie seizoenen scoorde hij 47 keer.

Dit zorgde voor veel belangstelling in zijn persoon en Stade Rennes was de gelukkige club die hem contracteerde. In de hoofdstad van Bretagne speelde Frei vier seizoenen en maakte hij 47 doelpunten in 99 wedstrijden. Dat de aanvaller niet tot meer wedstrijden en goals kwam, was vooral te wijten aan het blessureleed wat Frei in zijn debuut- en slotjaar in Frankrijk kende. In de zomer van 2006 trok de Zwitser naar Borussia Dortmund, waar hij Jan Koller moest vervangen, die op zijn beurt naar de Franse Ligue 1 vertrok; naar AS Monaco. In Dortmund werd hij ook nog eens als de ‘opvolger’ van zijn landgenoot Stéphane Chapuisat gezien, die in de jaren ’90 grote successen boekte bij Dortmund en onder meer de Champions League won in 1997.

Zo’n enorm succes werd de periode van Frei in Dortmund niet, maar beroerd was het ook allerminst bij Die Borussen. In zijn debuutjaar liep hij keurig één op twee door zestienmaal te scoren in 32 wedstrijden. Zijn tweede Duitse jaar werd ontsierd door blessureleed en zijn slotseizoen was weer heel aardig: twaalf goals in 29 wedstrijden. Dit veelal als invaller, omdat trainer Jürgen Klopp het niet erg zat zitten in de spits. Na zijn derde jaar besloot Frei te vertrekken bij Dortmund en weer te gaan spelen voor FC Basel, waar het allemaal begon voor hem. nog drie seizoenen liet hij zien een bijzonder torinstinct te hebben door maar liefst 73 maal het doel te treffen in 103 wedstrijden. Ook verzamelde hij in de herfst van zijn loopbaan nog flink wat prijzen: driemaal op rij werd hij Zwitsers landskampioen en tweemaal won hij nog de Zwitserse beker. In april 2013 besloot Frei te stoppen met professioneel voetbal, hij speelde in zijn carrière 521 officiële duels en scoorde hierin 256 keer.

(Foto: Wikipedia)

Hieronder kunt u het indrukwekkende afscheid van Frei bij FC Basel bekijken:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *