Alexi Lalas (1970)

Alexi Lalas

Panayotis Alexander ‘Alexi’ Lalas (1 juni 1970) is een voormalig verdediger uit de Verenigde Staten. Daarnaast was hij de eerste Amerikaan in de Serie A.

Deze  excentriekeling  verwierf furore tijdens het WK ‘94 in zijn vaderland. Dit onder andere door zijn opvallende kapsel en bijbehorende lange sik. Met het nationale team van zijn land reikte hij verrassend tot aan de achtste finales op het WK in 1994. Hierin werd de ploeg met 1-0 verslagen door het Brazilië van Romario en Bebeto.

Van het WK naar Padova

Door het optreden van Alexi op dit toernooi werd hij in het seizoen 94/95 de eerste Amerikaanse speler in de Italiaanse serie A bij Padova. Twee miljoen gulden werd hier voor neergeteld maar dit werd alleen al terug verdiend door de meer dan 30 procent verkochte seizoenskaarten. Na het toernooi volgden aanbiedingen uit Engeland en Duitsland maar hij koos dus voor Italië.

Het ging redelijk in Italië. Naast een eigen doelpunt tegen Lazio Roma en tweel maal geel behaalde hij ook succes: één overwinning zullen de fans van Padova namelijk niet snel vergeten. In okotber 1994 werd met 2-0 van regerend landskampioen AC Milan gewonnen. In de tweede helft van de wedstrijd scoorde Lalas en hij werd daarmee de eerste Amerikaan in de serie-A die dat voor elkaar kreeg. Het geen bijzondere goal: Alexi hoefde de bal slechts over de doellijn en in het net te duwen.

Type Amerikaan

Alexi Lalas (1970) speelde 44 duels bij Biancoscudati in twee jaar tijd en keert dan terug naar Amerika om als boegbeeld te dienen van de MLS. Tot zijn pensioen in 2003 dient hij New England Revolution, Metro Stars, Kansas City Wizards en Los Angeles Galaxy. Lalas was niet heel snel maar had een prima spelinzicht en dito wedstrijdinstelling. Ook was zijn traptechniek prima. Hij had een erg sterke wil om te winnen, typisch Amerikaans. En hij had een goede invloed op de rest van het team.

Muziek

In de twee seizoenen dat hij in Europa uitkwam speelde hij samen met Michel Kreek.  Behalve op het veld deed hij ook hierbuiten van zich spreken. Zo is hij een verdienstelijk zanger en gitarist. Met zijn band The Gypsies heeft hij in 1998 het voorprogramma verzorgd van de Europese tour van Hootie & the Blowfish (Only Wanna Be with You) verzorgd.

Na zijn loopbaan

Na zijn carrière is 96-voudig international  manager geweest van verschillende Amerikaanse voetbalclubs, alvorens hij aan de slag is gegaan als analist bij ESPN en ABC sports. Hij schijnt nog steeds te voetballen, als parttime voetballer bij het Amerikaanse Hollywood United FC.

(Foto: Youtube)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *