Michel Kreek (1971)

Michel Kreek

Michel Kreek (16 januari 1971) die in zijn carrière doorgaands als linker verdedigende middenvelder of links centraal in de verdediging, speelde onder meer voor Ajax, Calcio Padova, Perugia, Vitesse, AEK Athene, Willem II en ook nog voor het Nederlands elftal.

In de Ajax Jeugd Academie maakte hij onderdeel uit van de welbekende patat generatie met spelers als Dennis Bergkamp, Frank de Boer, Ronald de Boer, Marciano Vink en de exponenten van deze generatie: Bryan Roy en Richard Witschge. In zijn periode bij Ajax stond Kreek vooral bekend als een solide en betrouwbare middenvelder.  Hij stond dan ook in de basis toen Ajax in 1992 ten koste van Torino de UEFA Cup won. Na het fantastische seizoen 1991/92 werd Kreek echter slachtoffer van de opkomst van een wereldster in wording: Edgar Davids. Hij moest na een minder seizoen dan ook vertrekken bij Ajax.

In 1994 vertrok Kreek bij Ajax en kwam hij in de Serie A bij Padova te spelen. Na twee seizoenen degradeerde Padova echter naar de Serie B, waarop een transfer naar Perugia volgde. Nadat ook Perugia na een jaar degradeerde besloot hij weer terug naar Nederland te gaan, al was dit met pijn in het hart want het liefst was hij nog langer in Italië gebleven. Bij Vitesse speelde hij tussen 1997 en 2002 150 duels, maar het ging na vijf seizoenen toch weer kriebelen en hij koos voor een avontuur in Griekenland bij topclub AEK Athene. Na twee seizoenen in de Griekse competitie gespeeld te hebben, sloot Kreek zijn carrière af bij Willem II. Op 6 december 2005 moest hij daar door een spierblessure (en ook voorgaand blessureleed) noodgedwongen op 34-jarige leeftijd een einde maken aan zijn voetballoopbaan.

Hij maakte onder Guus Hiddink op 22 februari 1995 zijn debuut in het nederlands elftal, nadat de Ajacieden collectief bedankt hadden. In Eindhoven werd er met 0-1 verloren van de Portugezen. Kreek kreeg daarop nooit meer een uitnodiging voor Oranje.

Vanaf het seizoen 2013/2014 is hij hoofd jeugopleiding bij Almery City FC.

(Foto: ANP – Paul Vreeker)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *