Andrés Escobar (1967-1994)

Andrés Escobar

Andrés Escobar (13 maart 1967- 2 juli 1994) was een Colombiaanse verdediger die naar aanleiding van een eigen doelpunt van het leven is beroofd. De speler schoot tijdens het WK ’94 in de Verenigde Staten een bal in eigen doel tegen het gastland. Waardoor de Colombianen al in de eerste ronde waren uitgeschakeld. Drie dagen later vond de verdediger in zijn geboorteplaats Medelín de dood.

Escobar begon zijn carriére bij Atlético Nacional in Colombia. Met deze club won hij onder meer de Copa Libertadores in 1989. Vervolgens vertrok hij naar Europa. Al waar hij ging voetballen voor het Zwitserse BSC Young Boys. Na één seizoen had de verdediger het echter alweer gezien in Bern. En daarom keerde hij weer terug bij zijn oude ploeg: Atlético Nacional.

Escobar maakte deel uit van een van de beste generatie spelers uit de geschiedenis van het Colombiaanse voetbal. Dit samen met spelers als middenvelder Carlos Valderrama en doelman René Higuita. Andrés maakte zijn debuut voor de nationale ploeg op 30 maart 1988. Dit was in de met 3-0 gewonnen vriendschappelijke wedstrijd tegen Canada in Armenia. Dit net als doelman Eduardo Niño.

Bij het WK in de Verenigde Staten maakte Escobar het fatale eigen doelpunt in een wedstrijd tegen de Verenigde Staten. Mede door dit eigen doelpunt verloor Colombia met 2-1. Hiermee was het land in de eerste ronde uitgeschakeld. In totaal speelde Escobar vijftig interlands. Maar de vraag blijft staan: hoeveel zouden het zijn geweest als hij niet was vermoord?

Op 2 juli 1994 werd Escobar namelijk buiten de bar El Indio in een buitenwijk van Medellín met zes kogels neergeschoten. Het is nooit helemaal duidelijk geworden waarom. Handelde de moordenaar op eigen initiatief? Of was het in opdracht van een goksyndicaat dat geld had ingezet op het Colombiaanse nationale elftal. Een andere mogelijkheid is dat het om een gewone ruzie ging.

Na de moord kwam er een hevig protest op gang tegen dit zinloos geweld. Nog steeds wordt elk jaar op 2 juli Escobar herdacht in zijn land. Zijn moordenaar Humberto Muñoz Castro kreeg 43 jaar cel. Maar hij kreeg op 7 oktober 2005, na 11 jaar cel, vrijgeleide wegens goed gedrag…

Tegenwoordig wordt in Colombia de sterfdatum van Andrés Escobar gebruikt om stil te staan bij het zinloos geweld in het Zuid-Amerikaanse land.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *