Angelo Cijntje (1980)

Ryangelo 'Angelo' Cijntje

Ryangelo ‘Angelo’ Cijntje (9 november 1980) was een rappe vleugelverdediger van SC Veendam. De kleine en pezige back stond bekend om zijn aanvallend vermogen en snelheid.

In Veendam groeide hij uit tot een cultheld, waarna hij als amateur ook bij FC Groningen populair werd. Als international was Cijntje zevenmaal actief voor de Nederlandse Antillen en zesmaal voor Curaçao, waarvoor hij eenmaal scoorde. Bovendien was Cijntje voor beide landen nog enige tijd aanvoerder. (Foto: Wikipedia)

Samen met Romano Denneboom werd Cijntje in zijn pubertijd bij Spijkenisse door sc Heerenveen weggeplukt. De talentvolle back doorliep de laatste fase als jeugdspeler in de jeugdopleiding van Heerenveen en tekende op zijn negentiende zijn eerste profcontract; bruto 2500 gulden per maand. Kans op een basisplaats maakte Cijntje in Heerenveen, destijds een Champions League club, niet waarop hij werd verhuurd aan het Finse KuPS, waarmee de Friezen een samenwerkingsverband hadden.

Cijntje kende een uitstekend seizoen in Finland, speelde veel en had het naar zijn zin. Toch bleef het bij één jaar, omdat de vleugelverdediger het weer in Nederland wilde proberen. Doorbreken bij sc Heerenveen zat er echter niet in. Waarop BV Veendam interesse toonde en hem in de zomer van 2002 naar de Langeleegte haalde.

Bij BV Veendam kwam Cijntje te werken onder trainer Jan Korte. Hij veroverde direct een basisplaats in Oost-Groningen en zou deze ook niet meer verliezen. Door zijn snelheid, drive en tomeloze inzet, groeide Cijntje uit tot een cultspeler en boegbeeld van de club. Cijntje kijkt dan ook met veel plezier terug op zijn tijd bij de Veenkolonialen. Vooral de goede herinneringen aan de fans koestert hij. “Zolang ik mij kan heugen ben ik op handen gedragen door het publiek van Veendam. Ik had een goeie klik met ze en dat is één van die dingen die van de club een warm nest maakte”, vertelde hij in het YouTube-voetbalprogramma FC Afkicken.

Na ruim driehonderd wedstrijden in dik tien seizoenen SC Veendam hield het avontuur van Cijntje in Oost-Groningen er plots mee op. In maart 2013 werd SC Veendam failliet verklaard en was Cijntje transfervrij. Hij stapte daarna op amateurbasis over naar FC Groningen, waar hij op zaterdag 3 mei 2014 zijn debuut maakte in de Eredivisie. In de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo kwam Cijntje onder luid gejuich zes minuten voor affluiten het veld op. Het bleef voor Cijntje bij deze zes minuten Eredivisie en in de zomer van 2014 stapte Cijntje het profvoetbal uit, om af te bouwen bij de amateurs van ACV uit Assen. Hier besloot Cijntje na twee jaar te stoppen, tot groot verdriet van de fans. Zelfs een Facebookactie kon de verdediger niet op andere gedachten brengen.

Ryangelo ‘Angelo’ Cijntje besloot dat het tijd was terug te keren naar Veendam en om preciezer te zijn: terug te keren naar de Langeleegte. De amateurs van Veendam 1894 wisten Cijntje te strikken voor de club, die zelf op deze manier dichterbij zijn werk kon voetballen. Met Cijntje Personal Fit werkt de vleugelspeler in zijn eigen fitnessschool.

Lees hier ook het interview dat we hadden met Angelo Cijntje.

Eén reactie

  1. Komt van Spijkenisse vandaan
    Heb ik ook nog gespeeld
    Die club ging toen een samenwerkingsverband aan
    met Sc Heerenveen vele talenten van Spijkenisse speelde daar toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *