Anthony ‘Tony’ McNulty (1957)

Tony McNulty

Anthony ‘Tony’ McNulty (6 maart 1957) is een voormalige atypische Engelse voetballer die in zijn actieve loopbaan uitsluitend in het Nederlandse betaald voetbal speelde. Zijn handelsmerk was de buitenompasseermanoeuvre.

Tony McNulty
Tony McNulty

McNulty is afkomstig uit de omgeving van Liverpool. Hij speelde in zijn jeugd voor de vereniging Oyster Martyrs uit de Liverpoolse suburb Croxteth. McNulty kwam op zijn twintigste naar Nederland om in de bouw te werken. Door de liefde vestigde Tony zich in Groningen en meldde zich aan bij amateurvereniging Velocitas. Daar werd hij ontdekt door SC Veendam, dat uitkwam in de Eerste divisie. Uiteindelijk zou zijn loopbaan hem leiden langs Veendam, Enschedé, Doetinchem, Zwolle en Leeuwarden.

De rechter aanvaller van beroep kwam van augustus 1979 tot januari 1984 uit voor Veendam. De tengere Brit gedijde goed in de voetbalcultuur die Nederland rijk is en was. McNulty was een technische behendige speler die ook zo nu en dan zijn goaltje maakte. Menigmaal slalomde hij zijn directe tegenstanders helemaal gek. McNulty kwam van eersteklasser Velocitas en met Jos Roossien en trainer Cor van der Steen pikte de club aan de Langeleegte hem op. Tony had al snel een basisplek te pakken.

In de met 4-0 verloren thuispot tegen FC Wageningen maakte McNulty zijn debuut. Zijn baan in de bouw raakte hij kwijt en daarom trainde hij in de ochtend bij FC Groningen. In de avond tufte hij naar Veendam om zich daar aan te sluiten bij de training. Uiteindelijk speelde hij er ruim vijf seizoenen. Tony speelde 141 duels voor de ‘Kolonisten’ en 23 maal wist hij hierin zelf te scoren.

In de winterstop van seizoen 1983/84 werd hij verhuurd aan FC Twente. De Tukkers kwamen eveneens in de Eerste divisie uit. Tony McNulty speelde zestien officiële wedstrijden voor Twente, waarin hij één keer scoorde. Door een tweede plaats promoveerde Twente naar de Eredivisie. De ploeg uit Enschede zag echter af van een optie tot koop van McNulty. Financieel was FC Twente niet in staat hem in te lijven. Waarna hij in de zomer van 1984 door Veendam werd verkocht aan De Graafschap. Hiermee was een bedrag gemoeid van 85 duizend gulden.

Na een jaar voor De Graafschap te zijn uitgekomen, verhuisde McNulty in 1985 naar PEC Zwolle ’82. Voor deze ploeg, die uitkwam in de Eredivisie, werd McNulty door trainer Co Adriaanse afwisselend als rechtermiddenvelder en rechterspits gebruikt. Ook hier kwam zijn buitenompasseermanoeuvre van pas. Zo nu en dan pikte de fan van Liverpool ook nog zijn doelpuntje mee. Hij scoorde in zijn eerste seizoen bij PEC dan ook tien competitiegoals. Toch was de concurrentie groot met spelers als Foeke Booy, Aziz Doufikar en Martin Wiggemansen.

Na een tweede seizoen, waarin de man uit de havenstad Hull drie keer scoorde, wachtte hem een nieuw avontuur. De Engelsman tekende bij SC Cambuur. Hier zag hij zich herenigd met trainer Fritz Korbach met wie hij eerder bij FC Twente te maken had gehad. In 1989 kwam er slecht nieuws: geen contractverlenging voor McNulty. Daarom beëindigde hij zijn loopbaan. Waarna hij nog uit zou komen voor de Groningse amateurclubs Oosterparkers, Club Italiano en VV De Vogels.

Na zijn loopbaan vestigde Tony McNulty zich in Groningen en kreeg een baan als gevangenisbewaarder in Veenhuizen. En zo geldt ook hier: op jonge leeftijd aanvallend, op latere leeftijd in de verdediging…

(Foto: ANP – Cor Out)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *