Ariel Ortega (1974)

Ariel Ortega

Ariel Arnaldo Ortega (4 maart 1974) is een voormalig Argentijnse middenvelder die onder meer uitkwam voor Valencia en Sampdoria. De kleine technicus boekte echter zijn grootste successen in zijn geboorteland.

ArgentiniË

Ortega begon met voetballen bij Atlético Ledesma, uit zijn geboorteplaats. In 1991 debuteerde hij als prof bij de Argentijnse topclub River Plate, waar hij vijf jaar zou blijven. Een succesvolle periode want in deze periode won hij driemaal het landskampioenschap. Ook debuteerde hij  in 1993 in het nationale team.

Olympische spelen

In 1996 mocht Ortega mee met de Olympische voetbalploeg naar Atlanta. Daar waar dat jaar de Spelen waren. Ortega pakte met zijn ploeg zilver, nadat er in de finale was verloren van het Nigeria van de Nederlandse bondscoach Jo Bonfrere. In dit Nigeriaanse team speelden overigens onder meer Tijani Babangida, Sunday Oliseh, Taribo West, Jay-Jay Okocha en Daniel Amokachi  in mee.

Europa

Na de spelen van 1996 vertrok Ortega naar Europa. Valencia nam de speler over, maar een groot succes kun je zijn periode in Spanje niet noemen. Na anderhalf jaar verkocht men hem aan het Italiaanse Sampdoria. Al waar hij de leemte moest invullen die Juan Sebastián Verón had achtergelaten door te vertrekken naar Lazio Roma.

Kopstoot

De Argentijn kostte Samp zo’n tien miljoen euro, maar veel hielp het niet. De club degradeerde dat jaar naar de Serie B. Ortega sloot hiermee een rampjaar af. Want een jaar voor de degradatie, vlak voor zijn transfer naar Italië, werd de speler tijdens het WK ’98 in Frankrijk in de kwartfinales uitgeschakeld door Nederland. Tijdens deze wedstrijd kreeg Ortega rood nadat hij Edwin van der Sar een kopstoot had verkocht.

Na de degradatie van Sampdoria zag Ortega zich voor twaalf miljoen euro verkocht aan Parma, waar hij één seizoen zou blijven. Met een gewonnen Supercoppa op zak vertrok hij vervolgens in 2000 weer naar zijn oude liefde River Plate en won hij in 2002 de landstitel. Direct hierop volgend transfereerde hij naar Fenerbaçhe.

Turkije

Hij kreeg met veel tromgeroffel een groots onthaal. Maar dit verstomde al gauw. De superster had het niet naar zijn zin in Turkije en vertrok in februari 2003 ondanks een doorlopend contract bij de club. Nadat de Turken de FIFA hadden ingeschakeld, kreeg Ortega een boete van 9,5 miljoen euro voor contractbreuk en een schorsing van een jaar. Nadat zijn schorsing in 2004 over was, tekende hij een contract bij Newell’s Old Boys. Waarmee hij in 2004 de titel pakte.

Einde loopbaan

In 2006 besloot Ariel Ortega voor de derde maal in zijn loopbaan een contract te tekenen bij River Plate. Hij bleef hier totdat hij zijn carrière in 2012 beëindigde. In 2008 werd hij wederom landskampioen en in zijn laatste jaren als prof werd hij meermaals uitgeleend.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *