KENTUDEZENOG

Ariel Ortega (1974)

Ariel Arnaldo Ortega (4 maart 1974) is een voormalig Argentijnse middenvelder die onder meer uitkwam voor Valencia en Sampdoria. De kleine technicus boekte echter zijn grootste successen in zijn geboorteland.

Ortega begon met voetballen bij Atlético Ledesma, uit zijn geboorteplaats. In 1991 debuteerde hij als prof bij de Argentijnse topclub River Plate, waar hij vijf jaar zou blijven. In deze periode werd hij driemaal landskampioen en debuteerde hij  in 1993 in het nationale team. In 1996 mocht Ortega mee met de Olympische voetbalploeg naar Atlanta, waar dat jaar de Spelen werden gehouden. Ortega pakte met zijn ploeg zilver, nadat er in de finale was verloren van het Nigeria van de Nederlandse bondscoach Jo Bonfrere. In dit Nigeriaanse team speelden overigens onder meer Tijani Babangida, Sunday Oliseh, Taribo West, Jay-Jay Okocha en Daniel Amokachi  in mee.

Na de spelen van 1996 vertrok Ortega naar Europa, Valencia nam de speler over, maar een groot succes werd zijn periode in Spanje niet. Na anderhalf jaar werd hij verkocht aan het Italiaanse Sampdoria, waar hij de leemte moest invullen die Juan Sebastián Verón had achtergelaten door te vertrekken naar Lazio Roma. De Argentijn kostte Samp zo’n tien miljoen euro, maar veel hielp het niet. De club degradeerde dat jaar naar de Serie B. Ortega sloot hiermee een rampjaar af, want een jaar voor de degradatie, vlak voor zijn transfer naar Italië, werd de speler tijdens het WK ’98 in Frankrijk in de kwartfinales uitgeschakeld door Nederland. Tijdens deze wedstrijd werd Ortega met rood naar de kant gestuurd nadat hij Edwin van der Sar een kopstoot had verkocht.

Na de degradatie van Sampdoria werd Ortega voor twaalf miljoen euro verkocht aan Parma, waar hij één seizoen zou blijven. Met een gewonnen Supercoppa op zak vertrok hij vervolgens in 2000 weer naar zijn oude liefde River Plate en won hij in 2002 de landstitel. Direct hierop volgend transfereerde hij naar Fenerbaçhe. Hij werd met veel tromgeroffel binnengehaald, maar dit verstomde al gauw. De superster had het niet naar zijn zin in Turkije en vertrok in februari 2003 ondanks een doorlopend contract bij de club. Nadat de Turken de FIFA hadden ingeschakeld, kreeg Ortega een boete van 9,5 miljoen euro voor contractbreuk en een schorsing van een jaar. Nadat zijn schorsing in 2004 over was, tekende hij een contract bij Newell’s Old Boys. Waarmee hij in 2004 de titel pakte.

In 2006 besloot hij voor de derde maal in zijn loopbaan een contract te tekenen bij River Plate en bleef hier totdat hij zijn carrière in 2012 beëindigde. In 2008 werd hij wederom landskampioen en in zijn laatste jaren als prof werd hij meermaals uitgeleend.

(Foto: Wikipedia)

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2020 KENTUDEZENOG

Thema door Anders Norén