Barry van Galen (1970)

Barry van Galen

Barry van Galen (4 april 1970) was een aanvallende middenvelder die lange tijd uitkwam voor AZ Alkmaar. Bij de Noord-Hollanders bereikte hij ook nog het Nederlands Elftal, waarvoor hij éénmaal uitkwam. De blonde spelmaker stond bekend om zijn fijne techniek en explosieve karakter.

Van Galen begon met voetballen bij DSC ’74 en tekende in 1991 een contract bij HFC Haarlem. In de twee seizoenen dat hij voor Haarlem speelde, destijds in de Eerste divisie, scoorde hij 26 maal. Het leverde hem een transfer op naar Roda JC, waar hij drie jaar verbleef. Ook werd hij als Roda-speler opgeroepen voor het Nederlands elftal. Van Galen kreeg echter geen speelminuten van bondscoach Guus Hiddink.

Via één jaartje NAC kwam Van Galen in 1997 in Alkmaar terecht, waar hij negen seizoenen lang vele successen kende. Bij de Noord-Hollanders groeide Van Galen uit tot een clubheld; niet alleen omdat hij fantastisch kon voetballen, maar ook zijn explosieve karakter werd in Alkmaar gewaardeerd. Van Galen ging altijd voorop in de strijd en liet niet met zich sollen. “Soms had ik wat slimmer moeten zijn in mijn acties, maar ik wilde gewoon elk duel winnen. Het spel mocht niet verslappen, ik wilde geen rustmomenten creëren, het moest 90 minuten een spektakel zijn op het veld”, liet Van Galen eens optekenen.

Met AZ bereikte hij onder meer de halve finale van de UEFA Cup in 2005. In de laatste seconden werd hij met zijn ploeg uitgeschakeld door Sporting Lissabon. “Die wedstrijd tegen Sporting Lissabon was zowel mijn hoogte- als mijn dieptepunt. Het was verschrikkelijk dat we in de laatste minuut toch nog verloren, terwijl ik ons al in de finale zag staan. Pas nadat ik gestopt was met voetballen, kon ik er met een goed gevoel op terugkijken.”

In 2004 werd Van Galen wederom opgeroepen voor het Nederlands elftal en ditmaal kwam het wel tot een debuut. Tegen Andorra gaf bondscoach Marco van Basten hem op 34-jarige leeftijd zijn eerste (en enige) Oranje-minuten. Ook kreeg de middenvelder de twijfelachtige eer om lange tijd recordhouder gele kaarten in de Eredivisie te zijn. Met de 82 gele kaarten is Barry van Galen inmiddels voorbijgestreefd door Jean-Paul de Jong (83) en Patrick Pothuizen (84). Barry van Galen is tegenwoordig scout voor AZ.

(Foto: Wikipedia)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *