Patrick Pothuizen (1972)

Patrick Pothuizen

Patrick Pothuizen (15 mei 1972) was een bijzonder populaire verdediger die jarenlang uitkwam voor NEC, FC Twente en Vitesse. Pothuizen dronk vaak een biertje, rookte geregeld een sigaret en is tot op heden recordhouder gele kaarten in de Eredivisie. De Culemborger verzamelde er 84 in negentien seizoenen profvoetbal.

Pothuizen werd opgeleid door Vitesse en maakte zijn debuut op 21 februari 1993 in het eerste elftal. Op bezoek bij FC Groningen viel de verdediger een kwartier voor tijd in voor Dennis Krijgsman. In Arnhem, waar hij met onder meer samenspeelde met John van den Brom en Raimond van der Gouw, brak hij echter niet door en liet hij zich voor een half seizoen verhuren aan Dordrecht ’90. Hierna vertrok Pothuizen naar aartsrivaal NEC. In Nijmegen werd Pothuizen direct basisspeler en werd hij in zes seizoenen enorm populair. Samen met ploeggenoot Marcel Koning, die eveneens over een paardenstaart beschikte, werden ze al gauw de ‘Alpenzusjes’ genoemd. Beide profvoetballers werden meer dan eens gesignaleerd in het Nijmegese uitgaansleven, waar ze de alcohol en de sigaretten niet lieten staan. Hierover zei Pothuizen in Voetbal International het volgende:

“Maar de volgende dag ging ik gewoon trainen hoor. Ik kwam ook weleens om 07.00 uit Amsterdam, waar ik was blijven slapen. Dan moest ik om 10.00 weer trainen. Geen probleem. Ik zorgde altijd dat ik voorop liep. Alleen de eerste vijf minuten waren kut. Maar daarna begon je alles eruit te zweten. Even later was je weer als nieuw.”

De ‘Alpenzusjes’ waren trots op hun bijnaam en namen zelfs een nummer op. Op de website van Doordebenen kun je het nummer beluisteren.

Na zes succesvolle jaren in Nijmegen tekende Pothuizen in 2000 weer bij Vitesse. Een groot succes werd zijn tweede Arnhemse avontuur echter niet. In een ploeg met grote namen zoals Bob Peeters, Michel Kreek, Didier Martel en Mahamadou Diarra kon Pothuizen niet aarden. Ook de supporters van Vitesse werkten niet mee. De fans zagen hem als een verrader, doordat hij jarenlang uitkwam voor NEC.  Na één seizoen en slechts acht wedstrijden stapte hij dan ook over naar FC Twente. Bij de Tukkers speelde Pothuizen ruim drie jaar en kende hij het nachtleven ook goed. Dit zorgde nog weleens voor problemen tijdens de training de volgende dag:

“Ik speelde bij FC Twente, onder René Vandereycken. Na de wedstrijd ging ik de stad in. Vijf uur ’s ochtends was ik thuis. Wist ik veel dat er de volgende dag een conditietest werd gehouden. Kreeg iedereen zo’n hartslagmeter om. Je mocht niet boven de 160 slagen per minuut komen, zeiden ze. Nou, daar zat ik na vijf minuten al aan. Ben je ziek?, vroeg de verzorger nog aan me. Kun je vanmiddag nog wel trainen? Natuurlijk kon ik nog trainen. Pfff, hartslagmeters… Ik ben blij dat je die vroeger niet had.”

In 2004 keerde Pothuizen terug bij NEC en blijft hij nog zes seizoenen voetballen en is hij nog altijd ongekend populair bij de fans. Pothuizen bleef tot zijn 38ste behouden voor het profvoetbal, ondanks zijn levenswijze. Volgens hemzelf niks bijzonders aan:

“Ik kom tegenwoordig veel mensen tegen die verbaasd zijn dat ik het tot mijn 38ste heb volgehouden. Of die zeggen dat ik veel hoger had kunnen voetballen, als ik maar meer voor de sport had geleefd. Allemaal bullshit. Het is echt niet zo dat ik elke dag van de week op stap ben. Maar ik moet wel mezelf kunnen zijn om te kunnen presteren. En daar hoort af en toe een biertje en een sigaret bij.”

in zijn tweede periode bij NEC viel Pothuizen ook de twijfelachtige eer ten deel door recordhouder gele kaarten  in de Eredivisie te worden. In mei 2010 ontving de verdediger een gele kaart tegen Ajax, nadat hij zeer opzichtig hands maakte. Nadat de gele kaart was getoond, liet Pothuizen een T-shirt zien wat hij onder zijn wedstrijdshirt aan had. In het geel staat er ’84’ geschreven en ontving hij een daverend applaus van het publiek.

Na zijn professionele loopbaan kwam Pothuizen nog twee seizoenen uit voor Topklasseclub De Treffers. Tegenwoordig is Pothuizen weer aan het werk bij NEC. Hij is de opvolger van Ton Spaan als teammanager en is als zodanig verantwoordelijk voor de organisatorische werkzaamheden rondom het eerste elftal.

(foto: ANP – Herman Pieterse)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *