Bernard Samuel Tchoutang (1976)

Bernard Tchoutang

Bernard Samuel Tchoutang (2 september 1976) is een Kameroenees die we vooral kennen van zijn periode bij Roda JC. De aanvaller was ook onderdeel van Het Kameroen dat de African Nation Cup won in 2000.

In 1994 begon het voor Bernard Tchoutang. Hij kreeg een contract bij Tonnerre Yaoundé uit zijn geboorteland. Hier zou hij echter niet scoren aangezien hij ook in geen enkel duel in het veld werd gebracht.

Het Turkse Belediye Vanspor zag heil in de rappe spits en bood hem, met succes, een contract aan. Op dat moment speelde deze club in de hoogste Turkse divisie: de Super lig. 78 wedstrijden en negen doelpunten later besloot Tchoutang naar Nederland te gaan.

In 1998 kondigde Roda JC haar nieuwe aanwinst aan: Bernard Tchoutang. De rappe linksbenige aanvaller kwam de aanvaller versterken en ging de concurrentie aan met spelers als Garba Lawal en Bob Peeters. Het zou een ‘voetbalhuwelijk’ worden van vier seizoen, 88 wedstrijden en veertien doelpunten.

Tchoutang kreeg tijdens deze periode ooit een bijzondere rode kaart die later werd geseponeerd. In de wedstrijd tegen Heerenveen werd hij in de 25ste minuut neergelegd door tegenstander Bakatti. De Kameroense aanvaller ‘smeekte’ om de rode kaart bij arbiter Sterk, die de overtreding evenwel afdeed met geel. Tchoutang was woedend en hij reageerde zijn boosheid af op doelman Vonk van Heerenveen en het Friese publiek.

Op advies van zijn grensrechter, die de spits van Roda JC had zien spugen naar Hans Vonk, stuurde arbiter Sterk de opgewonden Tchoutang van het veld. De Afrikaan zei later dat hij naar de grond had gespuugd en niet naar Vonk en kreeg daarin later gelijk.

Ondanks een doorlopend contract was hij in 2002 niet meer welkom in de A-selectie van de Limburgse club. Bernard Tchoutang tekende daarom in 2002 een driejarig contract bij Metalurg Donetsk. Metalurg was op dat moment koploper koploper in de Oekraïnse competitie. Hij zou hier maar één seizoen in actie komen (zeventien wedstrijden, drie goals). Het werd dus geen succes.

Tchoutang had eerder naar Koninklijke Lierse Sportkring, of kortweg Lierse, gekund. Mbark Boussoufa werd aangeboden bij Lierse, maar de toenmalige trainer van Lierse, Emilio Ferrera, zag niets in hem. Hij was helemaal overtuigd van Tchoutang. Alleen bleek het moeilijk om hem onder zijn contract uit te krijgen bij Metallurg Donetsk. Daardoor liep Lierse Tchoutang mis en dus ook Boussoufa, die door Georges Leekens bij AA Gent werd binnen gehaald.

Het ging meer en meer bergafwaarts met de loopbaan van Tchoutang. Vijf wedstrijden voor het Deens Viborg FF in het seizoen 2003/2004 (geen goals), nul wedstrijden voor FC Metalurh Donetsk en Pahang FA en wederom geen wedstrijden voor Hapoel Petah Tikva F.C. en KS Elbasani was tenslotte zijn eindstation.

Tchoutang speelde ook voor de Kameroense nationale ploeg, hij speelde onder andere op het WK 1998, de African Nations Cup 2000, die werd gewonnen en de FIFA Confederations Cup 2001. In 2002 moest Tchoutang zich afmelden voor de African Nations Cup en erger nog: het WK van 2002 door een liesblessure. In 23 interlands wist hij vijf maal het net te vinden.

Aan Freelance journalist Raoul De Groote, bekend van Staantribune (NL), vertelde hij ooit dat hij al zoveel mensen had ontmoet en daar zoveel vriendschap aan overhield, dat hij alle visitekaartjes die hij kreeg bijhield. Een hele sporttas vol met visitekaartjes had hij daarom bij elkaar verzameld. Tchoutang moest in 2011 de gevangenis in Frankrijk in vanwege een gewapende roofoverval op een bejaard familielid van een ex-vriendin.

(Foto: Wikipedia)

2 reacties

  1. Tchoutang zit nu al een aantal jaren in een gevangenis in Frankrijk vanwege een gewapende roofoverval. Waarom hebben jullie dit niet vermeld? Heel relevant toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *