Bobby Haarms (1934 – 2009)

Bobby Haarms

Bobby Haarms (8 maart 1934 – 6 juni 2009) kan met recht een Ajacied in hart in nieren genoemd worden. Want hij was speler, trainer en scout in Amsterdam. Wordt nog steeds gezien als een van de beste voetbaltrainers die ons land ooit gekend heeft.

Haarms was bijna zijn gehele leven verbonden aan zijn club Ajax. Na zijn afscheid als assistent-trainer in 2000 werd hij tot erelid benoemd. Bobby Haarms zag het levenslicht aan de Middenweg in Amsterdam-Oost. Dit recht tegenover het in aanbouw zijnde nieuwe Ajax-stadion de Meer. Op zijn dertiende jaar werd Haarms, na het spelen van een paar proefwedstrijden, lid van AFC Ajax. Na een fanclub, tribune en standbeeld zijn er ook een tramhalte en een straat naar het overleden Ajaxicoon Bob Haarms vernoemd.

Hij begon zelf eerst te voetballen bij de jeugd van Ajax onder 19. Waar hij als verdediger speelde. In 1954 kreeg hij de kans om bij Ajax 1 te komen spelen. Haarms was destijds 20 jaar oud en nog relatief onbekend. Maar de clubleiding had vertrouwen in zijn kwaliteiten. Bobby maakte op 28 september 1952 op achttienjarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal tegen Heracles. In totaal speelde Haarms 72 wedstrijden in het eerste en scoorde daarin eenmaal.

In de jaren vijftig en zestig behaalde Haarms met Ajax regelmatig successen. Waaronder twee landstitels. Haarms speelde een belangrijke rol in deze successen. Hij was namelijk een harde werker op het veld en stond bekend om zijn leiderschap en toewijding aan de club. Liefkozend kreeg hij daarom de bijnaam ‘De Goede Beul’.

Tot 1960 speelde hij 58 wedstrijden voor de Amsterdamse club, waarin hij een keer tot scoren kwam. Dat doelpunt viel in een wedstrijd tegen D.F.C. Dit was op 26 juni 1955. Een knieblessure leidde ertoe dat hij zijn loopbaan als voetballer moest opgeven. Toenmalig trainer Vic Buckingham adviseerde Haarms om zich te richten op het trainerschap. Hij haalde zijn diploma’s en was vervolgens werkzaam bij verschillende amateurverenigingen. Hij werd vervolgens jeugdtrainer bij de club en later assistent-trainer onder Rinus Michels en Johan Cruijff. Als assistent-trainer was Haarms betrokken bij de successen van Ajax in de jaren zeventig en tachtig, waaronder drie opeenvolgende Europa Cup I overwinningen tussen 1971 en 1973.

In 1967 werd Bob door zijn voormalige ploegmakker Rinus Michels gebeld met het verzoek om als amateurtrainer bij Ajax te komen werken. Later was Haarms ook nog scout, jeugdtrainer, assistent-trainer en hersteltrainer bij Ajax. Met uitzondering van een paar seizoenen in de jaren tachtig is Haarms tot 2000 assistent-trainer gebleven. Hij was onderdeel van alle grote successen van zijn club. Zo zat hij als assistent bij iedere gewonnen Europa Cup op de Ajax-bank.

Een van de meest memorabele anekdotes over Bobby Haarms vond plaats in de aanloop naar de Europacupfinale van 1995 tussen Ajax en AC Milan. Haarms, toen al 60 jaar oud, was nog steeds actief als assistent-coach bij Ajax en maakte deel uit van de selectie voor de finale. Tijdens een training sessie voor de wedstrijd kreeg Haarms de bal toegespeeld van Edgar Davids. In plaats van de bal terug te spelen, gaf Haarms een panna (tunnel) aan Davids, wat de spelers en toeschouwers verbaasde en de trainingssessie met een lach eindigde.

Op een dag tijdens een uitwedstrijd tegen FC Twente in 1963, kwam een Ajax-supporter vast te zitten onder een hek in het stadion. Niemand durfde hem te helpen. Totdat Bobby Haarms de kwestie persoonlijk aanpakte. Hij ging het veld op en redde de supporter uit zijn benarde positie. Dit leverde Haarms een heldenstatus op onder de Ajax-fans en toonde aan hoezeer men hem waardeerde. Het is dan ook niet gek dat hij als enige assistent-trainer een heuse fanclub had.

In de nacht van vrijdag op zaterdag, 7 juni 2009, om kwart over één en op 75-jarige leeftijd overleed Oer-Ajacied Haarms in het VU-ziekenhuis in Amsterdam. Naast de hoofdingang van de Amsterdam Arena staat sinds 2018 een standbeeld dat terecht een blijvende herinnering is aan dit icoon.

(Foto: Nationaal Archief)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *