Bud Brocken (1957)

Bud Brocken

Bud  Brocken (12 september 1957) was een klassieke rechtsbuiten met een fluwelen voorzet die speelde bij Willem II, Birmingham City, FC Groningen en FC Den Bosch. Ook speelde hij vijf interlands.

De geboren Tilburger maakte op zijn zeventiende zijn debuut bij Willem II. Daar speelde hij zes jaar. In 1981 verkaste hij echter naar het Engelse Birmingham City. Dat werd geen succes. Trainer Theo Verlangen haalde hem vervolgens naar Groningen als vervanger van de lang geblesseerde Steve Goble.

In Groningen beleefde Brocken een mooie tijd. Zijn panklare voorzetten maakten het namelijk mogelijk dat onder meer Peter Houtman en Rob McDonald veel doelpunten konden scoren. Absoluut hoogtepunt uit zijn Groningen-tijdperk was het Europacup-avontuur in 1983/84, waarin heroïsche wedstrijden werden gespeeld tegen Atletico Madrid en Internazionale. Kijk op de website van FCG Stats voor zijn statistieken bij de Groningers.

In 1985 verliet Bud Brocken het Oosterpark om weer terug te keren naar Willem II. Met Piet de Visser aan het roer promoveerden de Tricolores in 1986/87 om het seizoen daarna direct vierde te worden in de Eredivisie. Een uitstekende prestatie. Brocken was in deze periode een van de dragende spelers.

Bud Brocken speelde van 1990 – 1992 nog bij FC Den Bosch en beëindigde daar zijn professionele voetbalcarrière.  De man van de bananenvoorzet speelde vijf interlands voor Oranje.

Op dit moment is Bud Brocken NVM-makelaar in Tilburg.

(Foto ANP – Paul Vreeker)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *