Clubicoon Tonny van Leeuwen definitief vereeuwigd in Groningen

tonny van leeuwen beeld

Tonny van Leeuwen is al meer dan veertig jaar geleden overleden, maar nog steeds een grootheid in Groningen en omstreken. Zijn  heldenstatus is op 18 oktober definitief vereeuwigd met een bronzen beeld bij de hoofdingang van stadion Euroborg.

“Schitterend toch, dit”. Richard Vennema, zoon van Tonny van Leeuwen, was ontroerd door de ceremonie. “En dat kunstwerk ziet er zo fantastisch uit, ongelooflijk”. Het beeld was tot in detail uitgewerkt, zelfs de Quick-schoenen van de keeper waren zichtbaar. Tonny van Leeuwen was enige tijd vertegenwoordiger voor het sportmerk. De zichtbaar ontroerde Vennema oefende hetzelfde beroep uit als zijn vader. Zijn vader was keeper bij Sparta en GVAV, hij bij Veendam en Heracles.

Voor degenen die Tonny van Leeuwen niet kennen. De GVAV-sluitpost werd op 14 juni 1971 door de KNVB in Rotterdam onderscheiden als minst gepasseerde keeper in het betaalde voetbal. Op de terugweg belandde hij ter hoogte van Meppel met zijn auto op de verkeerde helft en botste frontaal op een vrachtwagen. Van Leeuwen werd slechts 28 jaar, zijn vrouw overleefde het ongeluk ternauwernood.

De supportersvereniging van FC Groningen bestaat in 2014 dertig jaar. In plaats van een groot feest te organiseren met bier en bitterballen schonk de vereniging een bronzen beeld van hun held Tonny van Leeuwen. Voor voorzitter John Schurer is dit cadeau van veel meer waarde: “het verleden van de club moet doorverteld worden.”

Veel oud-spelers van GVAV gaven acte de présence in de zonnige Euroborg. Namen als Ron Groenewoud, Azing Griever, Hans Wortelboer, Rikkert Lacroix, Dick van Vlierden en Wim Visser mochten niet ontbreken. En Piet Fransen natuurlijk, boezemvriend van Tonny van Leeuwen en peetvader van Richard Vennema. Fransen, die tijdens zijn carrière ook melkboer was, mocht het bronzen beeld onthullen. Zowel Fransen als Van Leeuwen hebben een eigen tribune in de Euroborg. Wat betreft de oud-middenvelder blijft het daar niet bij. Bij de onthulling van het beeld sprak hij dat nog eens persoonlijk uit naar Tonny van Leeuwen: “Ton, als het zover is, kom ik graag naast je staan”.

Een bronzen beeld met golden raand. In Groningen is Tonny van Leeuwen definitief vereeuwigd.

Zie ook: overzicht carrière Tonny van Leeuwen

(Foto: Groot Groningen)

 

Eén reactie

  1. Triest einde van een wonder keeper Tonny van Leeuwen van Gvav en Sparta

    Vriendelijke Groeten Danny van Strien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *