Raymond Kopa (1931-2017)

Raymond Kopa

Raymond Kopa (13 oktober 1931 – 3 maart 2017) was een legendarische Franse voetballer van Stade Reims en Real Madrid die grote successen kende. Ook werd hij Europees voetballer van het jaar in 1958. In ons land staat Kopa vooral bekend als de man naar wie Coen Moulijn zijn zoon vernoemde.

De dribbelaar, geboren als zoon van Poolse immigranten, leerde voetballen in Angers. In 1951 werd Kopa  getransfereerd naar Stade Reims, in die tijd nog een Europese topclub. Tot aan zijn transfer in 1956 naar Real Madrid won hij tweemaal het Franse landskampioenschap en werd in 1956 de finale bereikt van de Europa Cup 1. Deze wedstrijd werd met 4-3 verloren van…Real Madrid, de club waar hij na die zomer zou gaan voetballen.

In de Spaanse hoofdstad ging hij door met wat hij in Frankrijk deed: prijzen winnen. Met De Koninklijke won hij driemaal op rij de Europa Cup 1 en werd hij tweemaal landskampioen. In 1958 werd de makkelijk scorende spelmaker zelfs Europees voetballer van het jaar. In het legendarische elftal van Real Madrid speelde Kopa onder meer samen met Puskas en Alfredo Di Stefano.

In 1959 keerde Raymond Kopa terug naar zijn geliefde Stade Reims. Daar zou de 45-voudig international spelen tot aan het einde van zijn carrière in 1967. Hij pikte onder meer nog twee kampioenschappen mee in 1960 en 1962.

Een van de meest legendarische voetballers van ons land, Coen Moulijn, was een groot fan van Raymond Kopa. Niet verrassend, want beide spelers kenmerken zich door dezelfde voetbalstijl als dribbelaars pur sang. Moulijns adoratie ging zelfs zover dat hij zijn zoon vernoemde naar de Franse legende. Raymond Moulijn werd geboren rond de wedstrijd Stade Reims – Feijenoord op 6 februari 1963 in de Europa Cup 1. De Rotterdammers wonnen deze wedstrijd met 0-1 door een doelpunt van Beertje Kreijermaat, zie ook de beelden hieronder. Coen Moulijn was een van de uitblinkers die wedstrijd. Naast blijdschap rondom de geboorte was er ook zorg, want Raymond was geboren met een open ruggetje en zou zijn gehele leven moeten doorbrengen in een rolstoel. Coen Moulijn zou later ook nog een nier aan zijn geliefde zoon afstaan. Raymond zou in 2010 sterven op 47-jarige leeftijd. Enkele maanden later, het was net in 2011, overleed zijn vader Coen.

Raymond Kopa overleed op 3 maart 2017. Hij is 85 jaar geworden.

(Foto – Wikipedia)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *