Danny Petrus Hesp (1969)

Danny Hesp

Danny Petrus Hesp (19 oktober 1969) was voorbestemd een groot voetballer te worden maar deze droom van de linksback werd ruw verstoord door een keiharde overtreding.

Zijn loopbaan als voetballer begon Danny Hesp bij Ajax in het seizoen 1987/1988. Hij werd geveld door een zware blessure, waardoor hij nooit meer op zijn oude niveau zou terugkomen. Door onzorgvuldige behandeling duurde het herstel nog langer dan verwacht. Hesp speelde nog wel bij meerdere clubs maar zou zijn oude niveau nooit meer halen.

In 1988 ging het mis voor Hesp; de overtreding staat sindsdien in menig top tien van grove overtredingen. Het 17-jarige ‘broekie’, broer van keeper Ruud Hesp, zette samen met Fred Van der Hoorn een sliding in. Van der Hoorn mankeerde niets, maar Hesp kwam de klap (kuit- en scheenbeenbreuk) nooit te boven. Weliswaar voetbalde Hesp daarna nog 428 competitiewedstrijden, maar de grote carrière, die voor de ‘aanslag’ in het verschiet lag, kwam er niet van.

Een doorbraak bij Ajax zat er niet meer in. En na negen wedstrijden in het eerste seizoen en geen in de twee volgende zette Hesp zijn carrière voort bij SC Heerenveen. Even daarvoor had hij indruk gemaakt bij de reserves van Fortuna waar hij tijdens zijn debuut meteen scoorde. Dit was in een oefenwedstrijd tegen Almania. Heerenveen besloot daarna Hesp van Ajax te huren, met een optie tot koop. Dit laatste zou er niet echt van komen.

In Heerenveen speelde Danny het eerste seizoen 26 wedstrijden zonder goals. Het tweede ging een stuk minder. Ondanks dat hij eenmaal wist te scoren voor de Friezen, speelde hij maar dertien maal. Toen hij na dus op een zijspoor was beland, zocht hij zijn geluk in Oss bij de plaatselijke vereniging TOP Oss. Ook hier kwam Hesp uit op huurbasis.

Bij Tot Ons Plezier zou Hesp vier seizoenen tot de hoofdmacht behoren. In 92 wedstrijden trekt hij een wedstrijdshirt aan om in actie te komen. Bij Top Oss dat in de Eerste dvisie speelde scoort hij in die periode tien keer. De linkerverdediger flirt met de club van zijn broer Ruud Hesp en in 1995 is de transfer naar Kerkrade daar. Naar verluidt leverde TOP dit vier ton aan guldens op. Bij Roda JC moest hij de strijd aan gaan met spelers met eend dito linkerbeen als Max Huiberts en Mark Luijpers.

Twee seizoen, dertig potjes en drie goals later vertrok  Hesp naar een club waar hij meer aan spelen toe zou moeten komen: AZ. Deze ploeg speelde op dat moment in de Eerste divisie maar wist zich het seizoen er op in 1996 naar een plekje hogerop te schieten. In de Eredivisie kwam Hesp meer aan spelen toe getuige de 28 wedstrijden en twee goals.

Weer was het tijd voor een nieuwe club in 1998. Bij NEC vond hij zijn draai en groeide hij uit tot een zeer belangrijke speler en werd hij op een gegeven moment zelfs aanvoerder. Uiteindelijk sloot hij zijn carrière af met twee seizoenen bij RBC Roosendaal. In totaal speelde hij 437 officiële wedstrijden, waarin hij 39 keer scoorde.

In juli 2005 werd bekend dat Hesp voorzitter werd van de Vereniging van Contractspelers (VVCS).

(Foto: Wikimedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *