Ruud Hesp (1965)

Ruud Hesp

Ruud Hesp (31 oktober 1965) was een doelman die jarenlang uitkwam voor Fortuna Sittard. Prijzen pakte hij bij Roda JC en FC Barcelona, zijn loopbaan begon hij in 1985 bij HFC Haarlem.

Hoewel de broer van oud-verdediger Danny Hesp wel mee was naar het EK ’96 en het WK ’98 heeft hij geen enkele officiële interland gespeeld voor Oranje. Zijn enige optreden was tijdens een officieuze oefenwedstrijd tegen het Zwitserse FC Lausanne-Sport waar hij 45 minuten tegen speelde. Hij zag zich daarna gewisseld voor Ed de Goeij.

Hesp begon zogezegd zijn loopbaan in Haarlem waar hij twee seizoenen zou spelen, samen met onder meer Piet Keur en Raymond Atteveld. Door de concurrentie van Edward Metgod kwam de doelman in de twee jaar dat hij aan de Jan Gijzenkade onder contract zou staan, niet verder dan twee wedstrijden. Hesp besloot hij te vertrekken naar Fortuna Sittard.

In Limburg kreeg Hesp direct een basisplaats. Hij zou in de zeven seizoenen die hij daar speelde geen enkel competitieduel missen. Zijn laatste jaar in de Sittardse dienst speelde hij overigens in de Eerste Divisie. In de zomer van 1994 zou Hesp naar provinciegenoot Roda JC trekken.

Ook in Kerkrade miste de doelman geen enkel competitieduel en met onder meer Ger Senden, Regillio Vrede en Eric van der Luer werd in 1997 zelfs de KNVB-beker gewonnen. Met de beker op zak vertrok Hesp naar Spanje. Want het FC Barcelona van nieuwbakken trainer Louis van Gaal had de doelman overgenomen.

Bij de Catalaanse topclub werd Hesp de nummer-1 onder de lat. Met wereldsterren als Sonny Anderson, Luis Figo, Ivan De la Peña en Rivaldo om zich heen werd Hesp in zijn eerste twee seizoenen landskampioen. Daarnaast speelde hij ook met landgenoten Michael Reiziger en Patrick Kluivert samen.

Naast twee landstitels kwam er ook een Spaanse beker en een Europese supercup in de prijzenkast. Na drie seizoenen nam Ruud Hesp afscheid van Spanje om terug te keren bij Fortuna Sittard. Na twee seizoenen nam Hesp in 2002 afscheid als betaald voetballer.

(Foto: ANP – Raymond Rutting)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *