David Beckham (1975)

David Robert Joseph Beckham (2 mei 1975) was een Engelse vrije trappen-specialist.

De voormalig rechtshalf kent een leven vol in de schijnwerpers, niet enkel vanwege zijn geweldige loopbaan, maar ook door zijn huwelijk met voormalig Spice Girl Victoria ‘Posh ‘Adams en zijn huidige status als fashion icoon. Ook is Beckham één van de pioniers op het gebied van VS-verkenning van Europese topvoetballers. In 2007 ging hij namelijk voetballen voor de LA Galaxy in de MLS.

De in Londen geboren Beckham werd als eerste opgemerkt door Tottenham Hotspur. Bij de Noord-Londense club bleef Beckham tot zijn zestiende voetballen, waarna hij na een stageperiode bij Manchester United werd opgenomen in de jeugdopleiding. Samen met generatiegenoten Paul Scholes, Gary Neville en Ryan Giggs werd de middenvelder klaargestoomd voor het grote werk op Old Trafford, waar hij aanvankelijk weinig aan spelen toe kwam. Een huurperiode aan derde divisionist Preston North End moest de getalenteerde rechtspoot de benodigde ervaring laten  opdoen.

Slechts vijf wedstrijden zou hij spelen voor Preston, maar indruk maakte Beckham wel. Preston stond bekend om haar Kick and Rush-voetbal, waar met de komst van Beckham verandering in kwam. Naast het passende gedeelte liet de blonde jongeling ook voor het eerst zien dat hij uitstekend met vrije trappen om kon gaan.

Het leidde uiteindelijk tot een terugkeer in Manchester en na nog één seizoen als reserve te hebben geacteerd, werd Beckham in het seizoen 1995/96 basisspeler bij The Red Devils. Het betekende een glorieperiode in de loopbaan van Beckham. De Engelsman die in de jaren die volgden diverse topspitsen met zijn fenomenale crossbalen voorzag van voldoende scoringskansen. Onder meer Ruud van Nistelrooy werkte samen met Beckham en Van the Man sprak van ‘een geniale aangever’. Ook name Beckham talloze vrije trappen die met zijn fantastische traptechniek vaak doel troffen.

Beckham won veel prijzen bij United. Onder meer zes landstitels en één Champions League won de vleugelspeler. Dit voordat hij in de zomer van 2003 overstapte naar Real Madrid. Hij ging deel uitmaken van Florentino Perez’ Galacticos-project om met een dozijn aan wereldsterren tot grote hoogte te komen. De voor 35 miljoen euro gekochte Beckham kon nooit een onuitwisbare indruk maken in Spanje. Al waar hij vooral de kwalificatie ‘te traag’ kreeg. Enkel een Super Copa en een landstitel werd er in vier seizoenen Real Madrid gewonnen, waarna Beckham in de zomer van 2007 naar de Los Angeles Galaxy vertrok.

In de Verenigde Staten groeide Beckham uit tot een all-round wereldster. Wonend in Beverly Hills en vaak dinerend met de grootheden van Hollywood, leefde Beckham met zijn gezin het goede leven in LA. Voetballen deed hij er overigens ook genoeg en zijn traptechniek liet hem hierbij niet in de steek. In de vijf seizoenen dat Beckham onder contract lag in de VS, zag hij zich tweemaal uitgeleend aan AC Milan. Tweemaal drie maanden gestationeerd in de Italiaanse modestad. Namelijk in de eerste maanden van 2009 en 2010.

David Beckham breidde een einde aan zijn loopbaan in Parijs, waar hij bij Paris Saint-Germain van januari tot mei 2013 voetbalde. Hierna besloot Beckham, die in diverse films meespeelde, te stoppen met voetballen.

(Foto: Wikipedia).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *