David ‘Dave’ Stuart Mitchell (1962)

Dave Mitchell

David ‘Dave’ Stuart Mitchell (13 juni 1962) is te typeren als hardwerkende Australische spits, met ringbaardje. Hij speelde eind jaren ’80 bij Feyenoord in Rotterdam-Zuid.

De in Schotland geboren Australiër David Mitchell kwam in 1987 over naar Feyenoord van het Duitse Eintracht Frankfurt. Hoewel de sympathieke en hardwerkende Australiër zich populair maakte bij het legioen, kwam hij kwaliteit tekort voor de top. Mitchell verdween december 1988 naar het Engelse Chelsea. 40 wedstrijden (12 doelpunten) maakte hij vol in Rotterdam.

Mitchell begon zijn loopbaan als aanvaller in 1980 bij Adelaide City. Hij speelde hierna voor onder meer Glasgow Rangers, Seiko SA, Eintracht Frankfurt, Feyenoord, Chelsea FC, N.E.C., Newcastle United, Swindon Town FC en Millwall FC voordat hij in 1999 zijn loopbaan beëindigde bij Sydney United.

De eerste ‘Aussie’ die bij Feyenoord onder contract stond was Dave Mitchell. In De Kuip werd hij in eerste instantie een cultheld, hoop in spreekwoordelijk bange dagen, die de supporters op de banken kreeg. Er waren zelfs groepen fans die tijdens de zomerstop vakantie vierden in Spanje en voor de twee weken onder de Spaanse zon allemaal de naam ‘Dave’ aannamen, als eerbetoon aan de populaire spits.

Toch werd het niet zo’n triomf als gedacht.. David Mitchell speelde uiteindelijk slechts twee seizoenen voor Feyenoord, maar in die twee jaar maakte de Rotterdamse club gevoelens in hem los die hij voor geen enkel ander team koestert. In veertig wedstrijden wist Dave twaalf maal te scoren. Op kenmerkende wijze ging de man met ringbaardje altijf onverschrokken de duels aan en wist daardoor menig kans te versieren. Aan doorzettingsvermogen geen gebrek, “ik speel, ook al barst ik van de pijn”, liet hij ooit optekenen.

Na twee seizoenen werd en voelde Dave zich overbodig, wilde weg, kon naar Chelsea en koos dus voor een Engels avontuur. Hij had bij Feyenoord de concurrentie verloren van Peter Houtman. Met de overgang van Mitchell naar de Engelse tweede divisie-club was een kleine zes ton gemoeid. Ook Aberdeen was in de race maar dit ketste uiteindelijk af omdat Mitchell het toch niet zag zitten.

In Londen, op Stamford Bridge, kwam Mitchel in twee seizoenen maar tot een handjevol wedstrijden waarin hij niet wist te scoren. We zitten inmiddels in het jaar 1990 als hij wordt verhuurd aan N.E.C. Nijmegen als vervanger van de geblesseerde Evert Radstaat. De Nederlanders die hoopten op de cultspits zoals bij Feyenoord kwamen bedrogen uit; het werd een sof. Na één seizoen (zes potjes, nul goals) werd David verhuurd aan Newcastle United.

Ondanks een goal voor Newcastle toog Dave Mitchell weer naar een nieuwe club in 1991. Daarna verhuisde hij naar Maleisië en scoorde ‘de winnende’ in de Malaysia Cup-finale in 1995; dit was een golden goal, de eerste golden goal in een Malaysia Cup-finale. Hij speelde verder nog voor Swindon Town FC en Millwall FC voordat hij in 1999 zijn loopbaan beëindigde bij Sydney United.

De Australiër was ook international en speelde 29 interlands voor het Australisch voetbalelftal in de periode 1981-1993. Dit leverde elf doelpunten op. Na zijn loopban werd David onder andere scout voor Feyenoord in Azië en Oceanië. In 2016 ging hij werken voor Astro TV als expert voor de EPL.

(Foto: Delpher)