Dejan Stanković (1978)

Dejan Stanković (11 september 1978) was een Servische middenvelder die op het WK 2010 als eerste voetballer voor drie verschillende landen uitkwam op drie verschillende WK’s. Hij verdedigde het tricot van Joegoslavië, Servië en Montenegro en uiteindelijk Servië.

‘Deki’ werd geboren in Belgrado en debuteerde als zeventienjarige in het eerste elftal van Rode Ster Belgrado in het seizoen  1994/1995. Dit seizoen werd hij met Rode Ster direct landskampioen en wist hij de nationale beker te winnen. Na vier seizoenen in zijn geboorteplaats te hebben gevoetbald werd de veelzijdige middenvelder in de zomer van 1998 gekocht door Lazio Roma.

De Biancocelesti (de Wit-Hemelblauwen) hadden destijds een sterrenelftal, waarbij elke positie was gevuld met een wereldster. ‘Deki’ paste zich echter moeiteloos aan en  vormde een magistraal middenveld met Pavel Nedvêd, Diego Simeone en Juan Sebastián Verón en was hierdoor een zeer belangrijk onderdeel van de succesperiode van Lazio.  Na het winnen van de allerlaatste Europacup II en de Europese Supercup pakte hij met Lazio Roma de dubbel in Italië.

Zijn indrukwekkende prestaties zorgde ervoor dat hij van de supporters de bijnaam ‘ the Dragon’ kreeg. Financiële malaise zorgde ervoor dat Lazio begin deze eeuw zijn beste spelers moest verkopen, waaronder Stanković. Hij tekende in de zomer van 2003 een contract bij Internazionale.

Wat betreft prijzen is dit de meest succesvolle periode geweest in de voetballoopbaan van Dejan Stanković. In totaal vijf keer pakte hij het landskampioenschap met de Nerrazzurri, won vier keer de Coppa Italia, vier keer de Supercoppa, won in het seizoen 2009/2010 de Champions League en veroverde in 2010 de wereldbeker voor clubteams.  

Tussendoor werd  ‘Deki’ in 2006 en 2010 verkozen tot Servisch voetballer van het Jaar. Dejan Stanković scoorde regelmatig doelpunten van grote schoonheid, welke allemaal hieronder zijn te bewonderen. In 2013 beëindigde  Dejan ‘Deki’ Stanković na 640 officiële wedstrijden en 110 doelpunten zijn actieve carrière.

Tegenwoordig is hij teammanager bij het Internazionale van Robert Mancini.

(Foto: Wikipedia).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *