Desmond Gemert (1964)

Desmond Gemert

Desmond Gemert (29 september 1964) is voormalige back die uitkwam voor NEC en Ajax. Door dat hij niet goed kon aarden in de voetbalwereld zette hij op 27-jarige leeftijd al een punt achter zijn professionele carrière.

Gemert begon op jonge leeftijd met verdedigen bij FC Amsterdam. In 1982 kwam hij samen met coach Tonny Bruins Slot van het failliete FC Amsterdam over naar AFC Ajax. Daar kwam Gemert terecht in de A-jeugd. In zijn allereerste seizoen debuteerde hij in een oefenwedstrijd tegen AS Roma al in het eerste elftal, maar het duurde uiteindelijk tot 19 maart 1985 voordat hij in een officiële wedstrijd speelde in de hoofdmacht.

Zijn debuut maakte hij in een bekerwedstrijd tegen PSV. Helaas ging deze wedstrijd verloren met 2-0. Uiteindelijk duurde het een jaar voor dat hij zijn eerste basisplek had in het eerste elftal. Hij speelde tegen FC Utrecht. Op die dag debuteerden ook Aron Winter en Erik Regtop als invallers bij de Amsterdamse club. Toch redde Gemert het helaas niet bij Ajax. Door de grote concurrentie en druk speelde hij in twee seizoenen slechts zeven wedstrijden voor de club. Het was een talentvolle verdediger alleen was hij nog niet klaar voor een grote club als Ajax.

Hij stapte over naar NEC, waar hij in vier jaar veel vaker aan het spelen zal komen. Hij speelde daar prima jaren als rechtsback voor de club uit Nijmegen. De vier seizoenen bij NEC kenmerkten zich door periodes van degradatie en promotie. Aan het einde van zijn laatste seizoen degradeerde de club via de nacompetitie weer naar de eerste divisie. Door deze nacompetitie zag Gemert zich in genoodzaakt om zich af te melden voor een wedstrijd met het Kleurrijk Elftal van Surinaamse voetballers. Hierdoor ontsnapte hij aan de SLM Ramp.

Desmond stopte op 27-jarige leeftijd met voetballen op het hoogste niveau. Hij wilde terug naar Amsterdam maar kon niet goed aarden in de voetbalwereld. Hij speelde daarna op amateurniveau bij een serie clubs zoals FC Sloterdijk, FC Hilversum en Neerlandia.

Desmond Gemert werkte als barman, bij een uitvaartonderneming en zes jaar bij de gemeente. Uiteindelijk werd hij begeleider van jonge voetbaltalenten. Hij speelt af en toe nog zijn wedstrijdjes met het veteranenteam van Ajax, Lucky Ajax.

(Foto: ANP Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *